22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024

Pocher cu Daewoo!

Deşi nu cunosc oferta financiară iniţială, membrii Comisiei de privatizare vor mai cere două oferte îmbunătăţite şi abia apoi o vor deschide. Speculaţiile cu acţiunile la bursă continuă, iar Ford vrea o lege specială pentru preluarea companiei.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a remis ieri un comunicat de presă referitor la calendarul privatizării Automobile Craiova SA (ACSA). AVAS informează că la începutul lunii Comisia de privatizare a depus un memorandum la guvern prin care a solicitat finalizarea tranzacţiei printr-o lege specială. Avocaţii AVAS au avut o primă rundă de negocieri cu cei ai companiei americane Ford, alta urmând să aibă loc astăzi.

 

Dealerii Daewoo se gândesc la afaceri

 

Autorităţile statului susţin că în urma negocierilor se vor stabili pretenţiile Ford. La sfârşitul săptămânii trecute, şeful Comisiei de privatizare, Sebastian Vlădescu, afirma că americanii vor societatea „curată“, făcând referire la datoriile de 750 de milioane de euro pretinse de stat, dar şi la autoturismele aflate în circulaţie, cărora vânzătorul are obligaţia să le asigure piese de schimb. Acest lucru a dus la destule speculaţii pe piaţă. Unii dealeri se şi gândesc la afacerile pe care le-ar face în domeniul pieselor de schimb.

„Este greu de spus ce efecte va avea decizia. În prezent, sunt multe piese din import mai ieftine decât cele aduse de Daewoo. Pe noi ne-ar afecta 50%. Noi estimăm că anual se vând piese de schimb în valoare de 200 de milioane de dolari. Deoarece cele din import au un adaos de 50%, asta ar însemna 100 de milioane de dolari. Mi-ar plăcea şi mie această afacere“, a spus Daniel Bărbulescu, directorul Redexim, dealer Daewoo. Alţii, în schimb, susţin că piaţa nu ar fi afectată, găsindu-se înlocuitori. „Nu cred că vor pune condiţia asta. Sunt clienţi cărora le-au vândut autoturisme şi sunt obligaţi să le asigure piese de schimb. Atâta timp cât multe piese vin din import, pe noi nu ne afectează. Daewoo va trebui să importe piese pentru a le pune pe piaţă“, a afirmat, la rândul său, Vasile Munteanu, director Popeci Auto SRL.

 

La masa de joc

 

În comunicatul de presă, AVAS face precizarea că membrii comisiei de privatizare au solicitat „îmbunătăţirea ofertei financiare“, deşi „până în prezent comisia NU a deschis oferta financiară depusă de compania Ford“. Cu lămuriri a venit ministrul Mihai Voicu, membru în Comisia de privatizare.

„Vom cere două oferte financiare îmbunătăţite. Abia apoi vom deschide oferta iniţială. Aşa este legea“, a spus Voicu. Legea o fi aşa. Ciudăţenia este că statul român cere o ofertă „îmbunătăţită“ fără să vadă oferta iniţială. Dacă legea permite „îmbunătăţirea“ ei, lumea se întreabă de ce nu o deschid oricum. Comisia de privatizare parcă joacă pocher!

Speculaţii cu acţiunile

În ultima perioadă, speculaţiile cu acţiunile ACSA au fost la ordinea zilei. De la un maximum de 55 de lei, titlurile au scăzut rapid la 24 de lei. Ieri, acestea erau cotate la 31,3 lei la bursă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS