16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBulgaria: Surorile medicale au fost graţiate

Bulgaria: Surorile medicale au fost graţiate

Surorile medicale bulgare, condamnate la moarte pentru învinuirea de-a fi infectat cu SIDA copii libieni, în această dimineaţă s-au
întors de la Tripoli la Sofia cu un avion franţuzesc prezidenţial.
Dramaticul caz al surorilor medicale bulgare şi medicului palestinian, pe nedrept condamnaţi la moarte, şi-a găsit un deznodământ fericit şi îndelung aşteptat de întraga comunitate. Astăzi, în cursul dimineţii, ei au fost întâmpinaţi pe aeroportul Sofia de către apropiaţii lor şi sute de cetăţeni.
La deznodământul de astăzi al procesului din Libia s-a ajuns mulţumită sprijinului solidar al Uniunii Europene, care a stat în spatele nostru, a spus în faţa ziariştilor premierul Serghei Stanişev şi a arătat în mod expres că, după eforturile depuse, problema privind soarta cadrelor medicale s-a transformat într-o problemă între UE şi Libia, iar nu numai între Bulgaria şi Libia.
Stanişev a adăugat că, cu privire la proces au existat poziţii din partea UE, Parlamentului European, Consiliului Miniştrilor de Externe ai UE, Consiliului European al Premierilor şi toate acestea au catalizat eforturile în direcţia eliberării surorilor.
“Cel mai important lucru pentru surori este că, deja, sunt acasă”, a spus Stanişev. El a anunţat că, Consiliul de Miniştri, în şedinţa sa, va examina toate problemele legate de ele. Cadrelor medicale li s-a făcut oferta de-a se odihni câteva zile în reşedinţa preşidinţială “Boiana”.
Preşedintele Pârvanov a declarat că, astăzi este “o zi frumoasă pentru Bulgaria, pentru bulgari şi mai ales pentru cadrele medicale”. “Pentru a se ajunge la deznodământul de astăzi au fost necesare voinţă, perseverenţă şi compasiune”, a arătat preşedintele.
Condus de convingerea sa fermă în nevinovăţia cetăţenilor bulgari condamnaţi în Libia şi folosind posibilitatea dată lui de Constituţie, preşedintele Republicii a emis un decret de graţiere a lor, iertându-le pedeapsa. Decretul de graţiere a fost citit pe aeroportul Sofia de către ministrul de externe Ivailo Kalfin.
Veselin Stoianov – Sofia

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS