19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateStimulente pentru firmele care angajează elevi şi studenţi

Stimulente pentru firmele care angajează elevi şi studenţi

Angajatorii care încadrează elevi şi studenţi în perioada vacanţei de vară vor primi lunar un stimulent de 50% din salariul minim brut, deductibil din contribuţia lunară obligatorie datorată de companii la asigurările pentru şomaj.

Normele metodologice ale legii privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor au fost publicate marţi, în Monitorul Oficial. Conform acestui act normativ, de stimulentul lunar beneficiază firmele care angajează elevi şi studenţi în perioada de vacanţă, prevăzută de lege, cu un contract individual de muncă pe durată determinată sau cu un contract de muncă temporară. Stimulentul oferit va fi de jumătate din salariul minim brut pe ţară, stabilit prin hotărâre de guvern. Pentru anul 2007, salariul minim brut este de 390 de lei.

Angajatorii care încadrează elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei legale nu vor beneficia de ajutorul menţionat mai sus. Perioada maximă de acordare a sumei lunare este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Contract cu agenţia judeţeană de ocupare a forţei de muncă

Pentru acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă sau a municipiului Bucureşti în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor. Convenţia va fi însoţită de un tabel nominal cu elevii şi studenţii angajaţi şi de adeverinţe eliberate de instituţiile de învăţământ din care să reiasă că respectivii frecventează cursurile unei şcoli sau facultăţi de stat ori private acreditate.

Totodată, angajatorul mai trebuie să prezinte o copie a actelor de identitate ale elevilor şi studenţilor, copii de pe contractele de muncă în baza cărora au fost angajaţi, avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, şi o declaraţie pe proprie răspundere a angajatorului din care să rezulte natura posturilor pe care au fost angajaţi elevii şi studenţii.

Stimulentul financiar se va acorda lunar, în funcţie de numărul de zile lucrate, pentru un program normal de lucru. Potrivit Codului Muncii, tinerii peste 15 ani pot fi încadraţi în muncă numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali pentru activităţi potrivite pentru dezvoltarea lor fizică, aptitudinile şi cunoştinţele lor. Timpul de lucru pentru tinerii sub 18 ani va fi de şase ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână, zilnic aceştia beneficiind de o pauză de masă de 30 de minute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS