14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTăriceanu se pune bine cu comuniştii

Tăriceanu se pune bine cu comuniştii

Şase parlamentari PNL propun interzicerea prin lege a organizaţiilor şi a simbolurilor comuniste, cea mai aspră sancţiune fiind închisoare de până la 15 ani. Legea a primit aviz negativ de la guvernul premierului liberal Călin Popescu Tăriceanu.
Proiectul de lege propune interzicerea organizaţiilor cu caracter comunist, definite în document ca fiind „orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor comuniste şi incitarea la ură de clasă“. În această categorie sunt incluse partidele, asociaţiile, fundaţiile sau societăţile comerciale. Iniţiatorii proiectului propun ca persoanele care înfiinţează organizaţii cu caracter comunist, dar şi persoanele care aderă sau care sprijină sub orice formă aceste organizaţii să fie pedepsite cu închisoarea de la cinci la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Iniţiatorii propun şi pedepsirea tentativei.

Guvernul a respins proiectul

Iniţiativa legislativă, semnată de parlamentarii liberali Rareş Mănescu, Mihăiţă Calimente, Emilian Frâncu, Nini Săpunaru, Marin Almăjanu şi Mario Oprea, a primit aviz negativ din partea guvernului, în condiţiile în care PNL este formaţiunea care a afirmat printr-o rezoluţie a Delegaţiei permanente că doreşte condamnarea comunismului şi militează pentru legi în acest sens, una dintre ele fiind Legea lustraţiei, iniţiată tot de parlamentari liberali.

Legislaţia oferă garanţii suficiente

Guvernul nu susţine adoptarea proiectului de lege, deşi în programul legislativ al executivului figurează adoptarea unui proiect de lege asemănător, prin care să fie interzise afişarea în public a simbolurilor comuniste şi negarea publică a genocidului comunist. Executivul argumentează – referitor la proiectul iniţiat de parlamentarii liberali – că legislaţia oferă garanţii suficiente pentru a preveni şi a combate incitarea la ura de clasă, dar şi că propunerea încalcă dreptul la liberă asociere şi dreptul la liberă exprimare.

Guvernul invocă încălcarea libertăţii de asociere

Guvernul invocă articolul 30 din Constituţie – potrivit căruia este interzis prin lege îndemnul la ură de clasă, şi articolul 40, care face referire la ilegalitatea organizaţiilor care militează împotriva pluralismului politic. Propaganda în favoarea statului totalitar şi instigarea la discriminare sunt incriminate şi în Codul Penal, iar Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, condamnă “iniţierea, organizarea, săvârşirea sau sprijinirea în orice mod a acţiunilor totalitariste sau extremiste de origine comunistă”. Guvernul invocă încălcarea libertăţii de asociere şi a celei de exprimare şi aduce ca argument procesele pierdute de statul român la CEDO, după ce justiţia din România a refuzat cererea de înregistrare a unor partide cu doctrină comunistă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU