14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSechestraţi de primărie

Sechestraţi de primărie

Proprietarii garajelor de pe strada George Fotino, din Craiova, s-au pus ieri în faţa utilajelor care reparau strada şi erau pe cale să toarne asfalt inclusiv pe uşile construcţiilor. N-au putut împiedica însă producerea inevitabilului, mai ales că Primăria Craiova a chemat în ajutor Poliţia Comunitară.

De ce le-a fost frică n-au scăpat! Li se întâmplă celor 20 de proprietari de garaje autorizate de pe strada George Fotino, din Craiova, care s-au trezit ieri cu uşile construcţiilor blocate, după ce firma care a reparat artera a înălţat asfaltul peste nivelul intrării în garaje, zidind şi pragurile. Oamenii care vedeau cum maşinile le sunt sechestrate s-au pus la un moment dat în faţa utilajelor, însă municipalitatea a alertat Poliţia Comunitară. „Ne-am deplasat la sesizarea unui responsabil din Primăria Craiova, care ne-a anunţat că o lucrare nu se poate efectua pe strada George Fotino din pricina unor persoane. Nu au fost incidente, iar după sosirea echipajului de poliţie lucrările au continuat“, a arătat Constantin Petrescu, directorul executiv al Poliţiei Comunitare Craiova. Executanţii lucrării şi şeful de şantier spun că au urmat cu sfinţenie datele proiectului. „Pe strada George Fotino s-a derulat turnarea covorului asfaltic conform proiectului. Strada a fost ridicată cu 10 centimetri. Oamenii ştiau ce urmează să se întâmple, aşa că puteau să-şi mai taie din uşi“, a declarat Nicolae Dobre, dirigintele de şantier. Din acest moment, administraţia îşi asumă integral culpa, recunoscând că a avizat un astfel de proiect. Garajele sunt autorizate tot după nişte proiecte valabile, cu mult timp în urmă, care nu prevedeau construirea pragurilor garajelor sub nivelul carosabilului, ci deasupra sa, cum e normal şi cum a şi fost până s-a reabilitat strada. „Nu este posibil într-o ţară civilizată să vii să torni asfalt peste uşile unor construcţii! Puteau să scoată piatra cubică şi să refacă strada la nivelul iniţial. O să dăm în judecată primăria, fiindcă înţeleg că întreaga răspundere pentru ce s-a întâmplat aici îi aparţine“, a spus Marian Rădulescu, proprietarul unuia dintre garajele închise cu asfalt. Anca Ciobanu, care deţine şi ea o construcţie pe strada George Fotino, a reuşit să deschidă doar una dintre uşi, cealaltă fiind lipită în asfalt. „Cred că intenţionat aţi făcut-o“, l-a apostrofat Anca Ciobanu pe unul dintre lucrători. Nemulţumiţii mai cred că municipalitatea cu bună-ştiinţă a aprobat o documentaţie greşită, pentru a da cât mai repede banii publici unor firme din clientelă.

 

Primăria, cu mâţa-n sac

 

Inspectorii Primăriei Craiova au declarat vineri pentru Gazeta de Sud că se vor face verificări şi că problema oamenilor se va rezolva într-un fel sau altul. La acea dată, pe strada George Fotino se turnase doar primul strat de asfalt, peste 5 cm deasupra nivelului pragurilor, dar la 30-40 cm distanţă de uşi. Acestea se deschideau, însă locatarii erau speriaţi că le va intra apa în garaje. Ieri-dimineaţă, în timp ce se turna ce de-al doilea strat de asfalt, inspectorii au ţinut-o una şi bună că, între stradă şi construcţiile laterale, se va amenaja o „scafă“, un soi de rigolă care să permită scurgerea apei. „Nu era nevoie de scandal. Dacă oamenii veneau, găseam o soluţie. S-au înţeles până la urmă cu constructorii“, afirma Niki Crecorian, şeful Serviciului administrare şi întreţinere drumuri, până ca ziariştii să ajungă la faţa locului. Unde, evident, se putea constata că lucrurile nu stăteau deloc aşa.

 

Proiect secret

 

Insistenţa ziariştilor de a vedea proiectul asfaltării de pe strada George Fotino s-a făcut ţăndări în zidurile Primăriei Craiova. Directorul Direcţiei Servicii publice, Adriana Motocu, a promis că ne va furniza informaţii cu privire la proiect când le va avea. Până la închiderea ediţiei nu am reuşit să aflăm nimic din interiorul afacerii întreţinerii străzii George Fotino. Am încercat la Consiliul Local Municipal, unde am aflat un lucru de-a dreptul stupefiant. Şeful Comisiei urbanism s-a dat şi el învins de secretomania funcţionarilor publici. „Pe la Comisia urbanism nu trec aceste proiecte. Nici măcar nu ştim unde se află. Şi eu am ţinut să văd un proiect de reabilitare a unui drum la Făcăi şi nimeni n-a vrut să mi-l pună la dispoziţie“, a declarat Emilian Ştefârţă, şeful Comisiei urbanism a Consiliului Local Municipal Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS