23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateReguli de contactare a angajatorului

Reguli de contactare a angajatorului

Cu toate că realizarea CV-ului şi pregătirea pentru interviu sunt două dintre cele mai importante aspecte în găsirea unui loc de muncă, acestea nu sunt singurele. Contactarea angajatorului este primul şi cel mai important pas.

Prima discuţie constituie unul dintre modurile în care îl convingeţi pe angajator că merită să vă cheme la un interviu. Şi cum majoritatea anunţurilor de angajare pun la dispoziţia celor interesaţi un telefon la care pot stabili o întâlnire ulterioară, candidaţii trebuie să aibă în vedere anumite reguli. Potrivit specialiştilor www.lucrez.ro, trebuie să sunaţi cât mai repede din momentul apariţiei anunţului şi neapărat în intervalul orar specificat.

 

„Nimeni nu îşi doreşte un angajat care nu are curajul să vorbească“

 

Chiar dacă este mai comod să rugaţi pe altcineva să sune în locul dumneavoastră ca să se intereseze cu privire la locul de muncă respectiv, sfatul specialiştilor în resurse umane este să contactaţi personal angajatorul. „Nimeni nu îşi doreşte un angajat ce nu are curajul să stea de vorbă cu viitorul angajator“, notează www.lucrez.ro.

Alt sfat este să vorbiţi clar şi concis la telefon, de preferinţă dintr-o încăpere în care este linişte şi nu există posibilitatea să fiţi întrerupt. În plus, trebuie să vă pregătiţi dinainte de a suna. „Pregătiţi o listă scurtă cu câteva întrebări despre locul de muncă. Întrebările ar trebui să se refere la aspecte care nu au fost cuprinse în anunţ“, vă sfătuiesc specialiştii www.lucrez.ro.

De asemenea, în momentul în care contactaţi telefonic angajatorul, trebuie să aveţi la îndemână atât CV-ul (pentru a evita situaţia neplăcută în care nu vă amintiţi anumite date precum anul în care aţi terminat facultatea), cât şi un pix şi o hârtie (pentru a vă nota datele transmise de acesta- locul şi data interviului). „Atenţie, în cazul în care anunţul specifică numele unei persoane de contact, este indicat să solicitaţi să vorbiţi cu aceasta sau să întrebaţi, în cazul în care veţi vorbi cu altcineva, dacă este necesar să sunaţi ulterior pentru a discuta cu persoana de contact“, notează specialiştii www.lucrez.ro.

 

Ce nu trebuie să faceţi

 

Alt sfat este să nu lăsaţi impresia că sunteţi disperat după locul de muncă respectiv pentru că angajatorul vrea pe cineva care să se potrivească nevoilor firmei şi nu orice persoană care are nevoie de o slujbă. În plus, trebuie să fiţi foarte atent cum discutaţi cu persoana de la celălalt capăt al firului. „Nu subminaţi autoritatea celui ce vă răspunde la telefon. În general, ofertanţii afişează datele de contact ale persoanei potrivite să discute cu dumneavoastră“, vă sfătuiesc specialiştii www.lucrez.ro. Potrivit acestora, nu este indicat nici să asaltaţi angajatorul cu telefoane. Dacă totuşi aţi uitat să întrebaţi ceva la primul apel (deşi sfatul este să vă pregătiţi întrebările dinainte, tocmai pentru a evita astfel de situaţii), puteţi însă să mai sunaţi o dată.

 

Nu refuzaţi un interviu fără un motiv bine întemeiat

 

De asemenea, este bine să nu refuzaţi oferta de a veni la interviu fără un motiv bine întemeiat. Specialiştii site-ului mai sus-menţionat vă sfătuiesc însă ca motivul invocat să nu fie familia (veţi lăsa impresia că, o dată angajat, veţi folosi familia pentru a vă distrage de la anumite activităţi), ci sugerează scuze precum – „sunt plecat din localitate, însă aş putea ajunge“ sau „lucrez în prezent, însă pot să îmi iau o zi liberă pentru a mă întâlni cu dumneavoastră“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS