19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele Băsescu a sesizat Parchetul în cazul lucrărilor sistate la DN 66 A

Preşedintele Băsescu a sesizat Parchetul în cazul lucrărilor sistate la DN 66 A

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat astăzi Parchetul General cu privire la sistarea operaţiunilor de construcţie la drumul naţional 66 A Uricani-Câmpul lui Neag-Herculane, informează Administraţia Prezidenţială.
Şeful statului consideră că oprirea lucrărilor este de neînţeles, poate cauza pierderi financiar-bugetare grave, poate împiedica şi dezvoltarea zonei şi face imposibilă valorificarea acestei oportunităţi de dezvoltare de către locuitorii Văii Jiului, în ciuda faptului că până în prezent au fost investiţi peste 1.000 miliarde de lei vechi, se arată în comunicatul Preşedinţiei.
"De asemenea, sistarea lucrărilor la stadiul actual poate prezenta un pericol major de accidente pentru oameni, precum şi pentru animalele din rezervaţia Retezat şi are consecinţe negative asupra mediului", se mai afirmă în plângerea penală a lui Traian Băsescu.În aceasta, preşedintele solicită Parchetului să stabilească „dacă raţiunea pentru care lucrările respective au fost sistate şi dacă modul de gestionare a acestei operaţiuni, respectiv prevederea sau nu a unor lucrari de conservare, nu intră sub incidenţa legii penale".
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat încă de vineri, la Uricani, că va depune plângere penală împotriva autorităţilor, pentru că, din cauza birocraţiei, lucrările la drumul care leagă Valea Jiului de staţiunea Băile Herculane au fost sistate. Preşedintele a arătat zile trecute că în DN66 A (lucrările au fost stopate din cauza lipsei acordului de mediu, n.r.) s-au investit câteva sute de miliarde de lei, adică mai mult de 100 de milioane de dolari, iar sistarea lucrărilor este luată în urma unei decizii politice, consemnează NewsIn.
„Decizia politică nu o să fie permanent să nu se facă această investiţie. Decizia politică de sistare s-a mai dat odată în perioada guvernului Năstase, iar acum s-a mai dat odată. Pot să constat iresponsabilitate majoră. Trebuia să se dea sistare, dacă aveau de analizat, cu continuarea lucrărilor de conservare. Peste lucrarea asta va trece o iarnă. E o birocraţie care trebuie desfiinţată pur şi simplu. Atitudine pot să iau în acest caz, măsuri nu, sunt alte instituţii care trebuie să ia. Instituţiile statului nu-şi fac treaba aici. Au îngropat sute de miliarde de lei şi trebuie să răspundă. Categoric voi sesiza Parchetul. Să vedem cum reacţionează structurile statului român când e vorba de bani publici, că văd că au o grijă extraordinară de banii sectorului privat şi asta e foarte bine că au grijă, dar de banii publici nu pot să aibă grijă ”, a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a mai susţinut, la Uricani, că lucrările la DN 66A vor fi continuate, iar drumul finalizat.
Băsescu nu a putut preciza însă unde s-a blocat acest proiect, deoarece Ministerul Mediului a precizat că avizele de mediu pentru care s-au sistat lucrările nu sunt o problemă, ele putând fi obţinute. De altfel, preşedintele a spus că şi pentru el este o enigmă unde este problema pentru care muncitorii ce construiesc drumul nu pot ieşi pe şantier, enigmă pe care susţine că o va dezlega.
Pentru lucrările efectuate anul acesta la drumul Câmpu lui Neag –Herculane nu s-a achitat nici măcar un leu către executant, Regia de Drumuri Naţionale, Sucursala Timişoara.
Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a recunoscut acest aspect în urmă cu aproximativ o săptămână, tot la o vizită pe şantier, precizând însă că nu ştie motivele pentru care predecesorul său, ministrul democrat Berceanu, a blocat plăţile către constructor deşi fondurile erau cuprinse încă din anul 2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS