22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFORD a ridicat cotaţia acţiunilor AUTOMOBILE CRAIOVA

FORD a ridicat cotaţia acţiunilor AUTOMOBILE CRAIOVA

Oferta companiei americane pentru preluarea societăţii craiovene a ridicat cotaţia acţiunilor ACSA la bursă cu 61,4%. Avioane Craiova s-a apreciat şi ea cu 21,43%, în timp ce Electroputere a scăzut cu 17,16%, după cotaţiile istorice din intervalul precedent.

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost în creştere cu 15%, atingând valoarea de 382,7 milioane de lei, media zilnică a schimburilor fiind de 76,5 milioane de lei. Majoritatea tranzacţiilor a fost făcută cu cele cinci SIF-uri, însă ponderea schimburilor cu emitenţi din sectorul petrolier a început şi ea să urce. Indicii BVB au bifat noi maxime istorice, aprecieri însemnate consemnând emitenţii de la categoria a doua. Cel mai mult au urcat în săptămâna analizată titlurile OIL Terminal Constanţa (OIL), care s-au apreciat cu 73,08% pe fondul unei perspective importante de creştere a profiturilor companiei, urmate de titlurile Artrom Slatina (ART), care au câştigat 26,14%, şi de cele ale Broker Cluj (BRK) – cu o apreciere de 25,25%, pe fondul propunerilor de majorare a capitalului social.

Cel mai mult au scăzut titlurile Electroputere Craiova (EPT), care au pierdut 17,16%, după ce în ultimele săptămâni au înregistrat cea mai importantă cursă ascendentă de la BVB, urmate de cele ale SIF 3 Transilvania (SIF3), cu o depreciere de 9,76%, şi de cele ale Electroaparataj Bucureşti (ELJ) – cu o depreciere de 8,96%.

Evoluţie bună pentru societăţile craiovene

Piaţa a continuat să evolueze pe creştere, aceasta fiind mai vizibilă la companiile din sectorul petrolier, care rămăseseră în urmă.

Pe aceşti emitenţi se aşteaptă şi rezultate pozitive pe primul semestru, deci există motive fundamentale ce stau la baza aprecierilor importante.

Prin astfel de aprecieri, cu 73% pentru OIL Terminal, 12,22% pentru Rompetrol Rafinare Constanţa şi 6,6% la Petrom, sectorul petrolier şi-a adus o mare contribuţie la creşterile din piaţă, emitenţii fiind în consonanţă cu evoluţia preţului petrolului pe piaţa mondială, care continuă să se aprecieze.

Cele cinci SIF-uri au înregistrat săptămâna trecută o apreciere de 0,06%, pe o valoare a tranzacţiilor la nivelul săptămânii precedente de 221 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 57,6% din valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni la bursă în perioada analizată. Ponderea schimburilor cu SIF-uri în total piaţă este în scădere, iar indicele a înregistrat oscilaţii minore în zona maximului istoric de 87-88.000 de puncte. În continuare, există un interes ridicat pentru emitenţii din zona ţărilor emergente, România fiind descoperită de tot mai mulţi investitori instituţionali de calibru. Societăţile din Craiova tranzacţionate la bursa electronică Rasdaq au avut o evoluţie excelentă. Automobile Craiova a reuşit, pe fondul ofertei de preluare de către compania Ford, o apreciere cu 61,4% a cotaţiei acţiunilor, până la valoarea de 46 de lei pe acţiune. Avioane Craiova vine tare din urmă, apreciindu-se cu 21,43%, până la 8,5 lei/acţiune, iar de la începutul anului – cu 850%. „Chiar dacă bursa va mai înregistra corecţii negative determinate de o tendinţă normală de marcare a profiturilor, totuşi până la prezentarea rezultatelor financiare pe primul semestru este de presupus că afluxurile de bani de afară vor continua să inunde piaţa, reuşind să o ţină deocamdată departe de corecţii negative majore. În prima parte a acestei săptămâni ne aşteptăm la o continuare a marcărilor de profit“, a precizat Leonard Şonei, responsabilul agenţiei Intercapital Invest Craiova.

Societatea       Preţ               Variaţie ——————————————————————————––––––––––––––—

SIF Oltenia 4,32lei/acţiune +0,47%

————————————————————————–––––––––––––––——

Automobile Craiova 46 de lei/acţiune 61,4%

——————————————————————–––––––––––––––————

Alro Slatina 10,5 lei/acţiune +22,81%

————————————————————————–––––––––––––––——

Artrom Slatina 57,9 lei/acţiune +26,14%

——————————————————————–––––––––––––––————

Şantierul Naval Orşov 21 de lei/acţiune +16,67%

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS