10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtentatele eşuate din Marea Britanie, organizate cu aprobarea lui Osama ben Laden

Atentatele eşuate din Marea Britanie, organizate cu aprobarea lui Osama ben Laden

Atentatele eşuate de la Londra şi Glasgow au fost organizate cu aprobarea lui Osama ben Laden, liderul reţelei al-Qaida, a declarat, joi, un oficial de rang înalt din cadrul unui serviciu de informaţii străin, citat de cotidianul The Times în ediţia electronică. "A fost un lucru confirmat din prima zi a investigaţiei faptul că al-Qaida este implicată şi că totul a fost organizat de adepţii grupării din Marea Britanie cu binecuvântarea lui ben Laden", a declarat sursa, citată de The Times.
Oficialii britanici din domeniul securităţii s-au arătat însă mai rezervaţi, susţinând că este prea devreme pentru a aprecia dacă atacurile au fost organizate de militanţi externi sau de cei de pe teritoriul Marii Britanii. Avertismentul dat, în aprilie, de un lider al-Qaida din Irak pastorului Andrew White, un preot anglican din Bagdad, sugerează în mod clar că militantul deţinea informaţii despre comploturile medicilor reţinuţi de autorităţile britanice. "Cei care vă vindecă, vă vor ucide", a declarat atunci militantul al-Qaida.
Potrivit The Times, Bilal Abdulla, medicul irakian implicat în atentatul eşuat asupra terminalului aeroportului din Glasgow, a dispărut timp de un an în timp ce era student la medicină la universitatea din Bagdad. Autorităţile cred că acesta s-ar fi deplasat în Pakistan sau Liban, informează Mediafax.
Un fost coleg de-al său de la Colegiul Medical din cadrul Universităţii din Bagdad a declarat că acesta era un fanatic religios şi că în perioada 2001-2002, el şi-a abandonat studiile în mod misterios. "Au existat o serie de zvonuri potrivit cărora ar fi părăsit Irakul pentru a-şi dezvolta cultura religioasă. Am auzit că s-a dus în Liban sau Pakistan", a declarat fostul său coleg de facultate, precizând că la întoarcere Abdulla era mult mai radical şi mai izolat.
Abdulla s-ar fi întâlnit, după ce s-a mutat în Marea Britanie, cu mai mulţi extremişti musulmani în perioada când a locuit în Cambridge iar poliţia britanică verifică în prezent mai multe locuinţe din oraş, potrivit The Times.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS