28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateJocurile Mării Negre, o competiţie de anvergură pentru juniori

Jocurile Mării Negre, o competiţie de anvergură pentru juniori

Cei peste 180 de sportivi, care vor lua parte la prima editie a Jocurilor Marii Negre, programate intre 2 si 7 iulie la Trabzon (Turcia), si-au incheiat pregatirile, deplasarea spre locurile de competitie urmand sa se efectueze in cursul zilei de duminica.
Jocurile Marii Negre, prin amploarea participarii, atat din punct de vedere al tarilor – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Romania, Rusia, Ucraina si Turcia , dar si al sportivilor aflati in competitie, aproape 1300 – constituindu-se intr-un eveniment deosebit. Cu atat mai mult, cu cat el se adreseaza sportivilor juniori, cei care, in momentul de fata, constituie sperantele pentru foarte apropiatele intreceri de anvergura ale seniorilor, inclusiv Jocurile Olimpice.
In program figureaza 7 discipline individuale – atletism, ciclism, gimnastica ritmica, inot, lupte, taekwondo, tir cu arcul – si 3 sporturi de echipa –  baschet (masculin), volei (feminin) si fotbal – , dar si probe pentru persoane cu handicap, sportivii romani fiind angrenati in toate competitiile din program.
Referindu-se la aceasta competitie, dl Octavian Bellu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, a declarat la intalnirea cu reprezentantii federatiilor si sportivilor ce vor concura la Trabzon: “A.N.S. a privit cu multa seriozitate aceasta competitie, pentru ca ea se adreseaza viitorului, generatiilor de care avem atata nevoie. Va fi un test important pentru federatii, pentru antrenori, pentru sporivi cu deosebire, desigur, de a-si testa, intr-o confruntare puternica la aceasta categorie de varsta, posibilitatile de a se afirma in sportul de mare performanta.
Jocurile Marii Negre se inscriu in politica generala globala, as zice, de a se acorda o atentie sporita tinerei generatii, si cand afirm acest lucru mare fer si la faptul ca in septembrie va avea loc si prima editie a Jocurilor Europei de Sud-Est, iar in perspectiva Jocurile Olimpice ale tineretului.
As mai adauga ca aceste Jocuri ale Marii Negre sunt parte dintr-un program mai amplu de colaborare la nivel regional intre statele si guvernele din zona, A.N.S. primind un substantial sprijin din partea Guvernului pentru reprezentare cat mai buna, un motv in plus pentru noi de a fi actionat pe masura”.
Romania va fi prezenta la: atletism (40 de sportivi, dintre care 19 sportive), baschet (12), ciclism (6) , fotbal (18), gimnastica ritmica (3), inot (24, dintre care 12 fete), lupte (30, dintre care 10 fete), taekwondo (20, dintre care 10 fete), tir cu arcul (8, dintre care 4 fete), volei (12), persoane cu handicap (2, un baiat si o fata).
In cadrul Ceremoniei de Deschidere, care va avea loc luni seara pe Stadionul din Trabzon, delegatia Romaniei va avea in fruntea ei pe Dorina Vargatu si Stelica Matreata, cei doi sportivi care vor evolua in cadrul competitiilor pentru persoane cu handicap, trecerea prin fata tribunelor fiind pe fondul muzical al “Ciocarliei”.
De asemenea, la Trabzon, este programata si reuniunea ministrilor sportului din tarile participante la Jocurile Marii Negre, in cadrul care se va stabili si gazda viitoarei editii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS