22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePersoanele cu handicap pot circula gratis cu trenul, vaporul şi autobuzul

Persoanele cu handicap pot circula gratis cu trenul, vaporul şi autobuzul

Persoanele cu handicap grav şi accentuat şi însoţitorii acestora vor beneficia de gratuitate pe mijloacele de transport în comun, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren accelerat la clasa a II-a, cât şi cu navele pentru transport fluvial, a decis, joi, Executivul.
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, normele metodologice privind acordarea gratuităţii dreptului la transport interurban pentru persoanele cu handicap, norme prin care sunt reglementate modalitatea de acordare a gratuităţii la transportul interurban pentru persoanele cu handicap, modelul biletului de călătorie gratuită şi tariful, modul de utilizare şi modalitatea de decontare a biletelor de către direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului (judeţene, locale şi cele ale municipiului Bucureşti).
Persoanele care beneficiază de gratuitate sunt, potrivit hotărârii, cele cu handicap grav, cele cu handicap accentuat, asistenţii personali şi însoţitorii acestora, în prezenţa titularului , însoţitorii copiilor cu handicap accentuat şi persoanele cu afecţiuni renale care necesită hemodializă în alte localităţi decât cele de domiciliu, precum şi asistenţii personali sau însoţitorii acestora.
Asistenţii personali şi însoţitorii persoanelor cu handicap vor utiliza, pentru călătoria gratuită pe cale ferată, la alegere, cu tren de persoane sau accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, biletele de călătorie emise de către organele abilitate, pe care este scrisă menţiunea "asistent personal", respectiv "însoţitor", se arată într-un comunicat al Guvernului.
Biletele de călătorie gratuită pentru transportul interurban vor fi tipărite de către operatorii de transport, costul tipăririi fiind suportat din bugetul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene sau locale şi cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti, prin transfer de la bugetul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH).Acestea vor avea culoarea galbenă, filigran "CFR Călători" în masa hârtiei, fiind nominale, netransmisibile şi anuale.
Biletele de călătorie gratuită pe calea ferată sunt valabile numai pentru tren de persoane, clasa a II-a şi tren accelerat, clasa a II-a, iar aceste bilete vor putea fi utilizate la clasa I, clasa business sau la trenurile de rang superior (rapid, intercity, la vagon de dormit, vagon cuşetă sau pe o altă rută decât cea înscrisă pe bilet) numai cu plata integrală a diferenţelor tarifare corespunzătoare, inclusiv a tichetelor de rezervare. Biletul de călătorie gratuită dă dreptul la întreruperea călătoriei de până la cinci zile.
Conform hotărârii, în cazul în care posesorul biletului de călătorie gratuită renunţă la călătorie, acesta va solicita unităţii de transport viza de neutilizare şi restituirea cuponului statistic, pe care îl va putea folosi pentru o altă călătorie, "dar numai pentru ruta înscrisă iniţial".
La controlul biletelor de călătorie, utilizatorul va prezenta atât biletul de călătorie gratuită, cât şi actul de identitate.Cei care nu pot justifica utilizarea biletelor speciale de călătorie gratuită vor fi consideraţi ca fiind fără legitimaţie de călătorie, fiind trataţi în conformitate.
Operatorii de transport interurban vor încheia convenţii privind transportul de călători cu fiecare direcţie generală de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţeană sau locală a sectoarelor municipiului Bucureşti.
"Persoanele cu handicap grav şi accentuat care beneficiază de facilităţi pentru transportul interurban pe calea ferată, auto sau fluvial, atât în baza Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cât şi potrivit altor prevederi legale, nu pot cumula aceste facilităţi", se mai arată în textul hotărârii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS