12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisarul Orban atrage atenţia asupra măsurilor ce trebuie luate după raportul CE

Comisarul Orban atrage atenţia asupra măsurilor ce trebuie luate după raportul CE

Comisarul european Leonard Orban a atras atenţia asupra necesităţii luării măsurilor cerute de raportul Comisiei Europene şi în alte domenii, nu doar în justiţie şi combaterea corupţiei, subliniind că după evaluările din septembrie 2007 s-ar putea decide reducerea cu 25% a plăţilor din agricultură.
Orban a declarat că raportul pe justiţie indică foarte clar ceea ce trebuie făcut în perioada următoare şi atrage atenţia că un an de zile nu este o perioadă prea îndelungată, aşa că e nevoie ca România să facă progrese.
Oficialul european a apreciat tonul echilibrat al documentului adopat miercuri de Colegiul Comisarilor, care are concluzii foarte clare, care ajută autorităţile române "să avanseze în procesul de reformă şi luptă anticorupţie".
"Nu există motive să fie impusă clauza de salvgardare, dar se impune continuarea mecanismului de cooperare până la sfârşitul semestrului întâi al anului 2008, pentru a putea analiza în detaliu progresele. În mecanismul de cooperare şi verificare sunt prevăzute inclusiv instrumentele ce vin în întâmpinarea demersurilor României de consolidare a eforturilor făcute", a conchis comisarul european Leonard Orban, citat de NewsIn.
"Pentru a facilita cooperarea şi verificarea, ar fi utilă pregătirea, până în octombrie 2007, a unui plan de acţiune de către autorităţile din România, cu etape bine stabilite, care să arate modul în care România intenţionează să atingă obiectivele specifice", afirmă raportul adoptat miercuri de Colegiul Comisarilor.
"La Bucureşti, există intenţia de a elabora în cel mai scurt timp planul de acţiune cerut de raport", a precizat Leonard Orbanl, amintind că a făcut la sfârşitul săptămânii trecute o vizită în România.
Pe de altă parte, Leonard Orban a subiniat că raportul face referire şi la alte domenii, indicând în special agricultura. "Aş atrage atenţia în special asupra agriculturii. În septembrie este raportul pe agenţiile de plăţi şi, dacă nu sunt operaţionale, Comisia Europeană poate decide reducerea cu 25% a plăţilor. Trebuie luate toate măsurile necesare evitării sancţiunilor", a subliniat comisarul european.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS