13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsiguraţii îşi vor putea alege casa de asigurări de sănătate

Asiguraţii îşi vor putea alege casa de asigurări de sănătate

Asiguraţii îşi vor putea alege casa de asigurări de sănătate atunci când semnează contractul de asigurat, care conform legislaţiei în vigoare, va fi valabil de la data semnării şi până la data pierderii dreptului de domiciliu sau şedere în România.
Potrivit legislaţiei în vigoare, reglementate de Legea privind reforma sănătăţii, până la sfârşitul anului 2007, cetăţenii vor trebui să semneze contracte individuale cu casele de asigurări de sănătate pentru care optează, conform cu ordinul nr.345/2006 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care stabileşte trei tipuri de contracte. Prima variantă este contractul pentru asiguraţi şi co-asiguraţii acestora, care se încheie de către angajator, iar în cazul modificării raporturilor de muncă sau de serviciu, contractul de asigurări sociale de sănătate se transferă de la un angajator la altul în condiţiile legii.
A doua variantă este contractul pentru persoanele fizice care nu au calitatea de salariat şi îşi plătesc personal contribuţia, iar acest contract se încheie direct cu casa se asigurări.  Ultimul tip de contract este pentru persoanele care se asigură facultativ şi se încheie direct de către persoană cu casa de asigurări, fiind adresat membrilor misiunilor diplomatice acreditate în România, cetăţenilor români şi aptrizilor care se află temporar în ţară, fără a solicita viză de lungă şedere, cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate care se află temporar în ţară. În cazul pensionarilor, se va încerca fie semnarea contractelor prin intermediul caselor de pensii, fie pensionarii vor semna individual cu casele de asigurări. El a precizat că situaţia pensionarilor se va clarifica în luna septembrie, cel mai devreme. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS