22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefia TVR a ajuns obiectul unui troc politic între PNL şi PSD

Şefia TVR a ajuns obiectul unui troc politic între PNL şi PSD

Şeful statului le-a trimis astăzi o scrisoare preşedinţilor Camerelor Parlamentului, în care remarcă faptul că desemnarea lui Alexandru Sassu în postul de director al televiziunii publice a făcut obiectul unui troc politic între PSD şi PNL, iar validarea sa în Parlament va fi un semnal negativ.
Vă redăm integral, în continuare, conţinutul scrisorii semnate de preşedintele Traian Băsescu:

"Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,
Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,
În urma votului din data de 23 mai 2007, Parlamentul a demis Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. Conform Legii 41 din 1994 au fost declanşate procedurile pentru numirea unui nou Consiliu de Administraţie care, pe data de 20 iunie, l-a desemnat pe domnul Alexandru Sassu, secretar executiv pe probleme de marketing politic al Partidului Social Democrat, drept viitor preşedinte director general al SRTv, urmând ca în cursul săptămânii viitoare legislativul să confirme sau nu această decizie. În ultimul timp, organizaţii neguvernamentale, reprezentanţi ai societăţii civile din România, dar şi din restul Uniunii Europene, au denunţat această procedură, pentru că ea duce la o politizare periculoasă a instituţiei publice de televiziune.
Personal, încă din 2005, am refuzat să desemnez reprezentantul instituţiei prezidenţiale în vechiul Consiliu de Administraţie tocmai pentru a impulsiona schimbarea Legii SRTv şi depolitizarea definitivă a acestei instituţii. În ciuda angajamentelor electorale şi a faptului că numeroase proiecte de legi au fost dezbătute, constat că nu a existat voinţa politică pentru a îmbunătăţi prezenta situaţie. Astfel, postul de preşedinte director general al SRTv, în loc să fie atribuit pe criterii de competenţă şi de neutralitate politică, a ajuns obiectul unui troc politic între PNL şi PSD. Fără a dori să pun în discuţie dreptul parlamentarilor de a lua o decizie conform conştiinţei lor, trebuie să remarc faptul că validarea de către Camerele reunite a rezultatului acestui aranjament ar constitui un semnal negativ la adresa principiului echidistanţei în activitatea televiziunii naţionale.
Din 1990 şi până acum s-au făcut eforturi pentru ca în fruntea Televiziunii Române să nu fie instalaţi politicieni de carieră, tocmai pentru că acest lucru ar fi dus la pierderea credibilităţii postului public. Personalităţi precum Răzvan Theodorescu, Paul Everac, Stere Gulea sau Valentin Nicolau nu au fost membri ai unui partid politic pe durata mandatului exercitat la conducerea TVR. La şase luni de la intrarea în Uniunea Europeană, România nu poate accepta paşii înapoi, mai ales în domeniul libertăţii presei, pentru a nu reveni la perioada când reprezentanţii unui singur partid controlau televiziunea publică.
Am desemnat pentru acest Consiliu de Administraţie un candidat neagajat politic, selectat din mediul academic, pornind de la premisa că actuala situaţie este una de tranziţie. Apreciez că toate partidele ar fi trebuit să-şi desemneze reprezentanţii potrivit aceluiaşi principiu al neangajării politice. Aşteptam de asemenea ca Parlamentul să schimbe actuala lege pentru a garanta independenţa conducerii în instituţiile publice de radio şi televiziune.
Prin prezenta scrisoare doresc să-mi reafirm în faţa dumneavoastră şi a opiniei publice convingerea că depolitizarea televiziunii şi a radioului public este obligatorie. În acelaşi timp, fac un apel la înţelepciunea majorităţii parlamentarilor, sperând că vor înţelege riscurile unui semnal negativ transmis societăţii româneşti atunci când, în astfel de funcţii, nu sunt promovate persoane competente, care nu fac politica unui partid. Aici este vorba de credibilitatea noastră ca ţară recent intrată în Uniunea Europeană, de ataşamentul clasei politice faţă de valorile democratice şi de respectul faţă de cetăţean.
Cu deosebită consideraţie, Preşedintele României, Traian Băsescu".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS