Directorul SRI, George Maior, a declarat, într-un interviu acordat revistei "22", că serviciul pe care îl conduce şi-a retras ofiţerii acoperiţi pe care îi avea în magistratură, sugerând că în presă şi în politică trecerea lor în rezervă este abia la nivel de dezbatere publică şi pe plan internaţional, informează NewsIn.
George Maior a declarat că problema "incompatibilităţii" dintre ofiţerii SRI şi magistraţi s-a rezolvat, referindu-se la trecerea în rezervă a ofiţerilor acoperiţi din rândul procurorilor şi judecătorilor, o situaţie pe care a impus-o fostul ministru al justiţiei, Monica Macovei, în momentul în care, în 2005, a introdus această interdicţie în statutul magistraţilor.
Directorul SRI este întrebat în interviul care a apărut, în ediţia de astăzi a revistei "22", câţi ofiţeri acoperiţi au fost retraşi din magistratură. "Sunt incompatibilităţi care s-au rezolvat", spune Maior, care evită, la insistenţele ziaristului, să ofere un număr al acestgora, în să adaugă că au fost trecuţi în rezervă ofiţerii-magistraţi. Pe acest palier în problema incompatibilităţilor pe zona justiţiei, fără îndoială.
Întrebat de ce SRI are nevoie de ofiţeri, agenţi, informatori în presă, Maior răspunde: "de ce au avut nevoie şi serviciile occidentale", iar când ziaristul care l-a intervievat îi semnalează că în Germania li s-a interzis serviciilor să aibă ofiţeri acoperiţi în presă, replica directorului SRI este următoarea – "Studiaţi şi alte exemple. Sunt dezbateri. E o chestiune în care noi nu procedăm diferit, din punct de vedere al unei reglementări interne, de alte servicii europene şi ne îndreptăm spre asemenea model". În momentul în care discuţia se mută spre zona politicului iar întrebarea este când îi va trece SRI în rezervă pe ofiţerii din Parlament, ministere, George Maior răspunde "pe de o parte, rezolvăm incompatibilităţile acestea, unele esenţiale, pe de altă parte, încercăm să spulberăm aceste suspiciuni care afectează nu numai SRI, ci orice alt serviciu. Având în vedere ceea ce spuneam întotdeauna că există în orice stat o zonă a serviciilor care funcţionează pentru apărarea democraţiilor şi care uneori acţionează conform unei etici deosebite, care acţionează potrivit unor norme strict reglementate, tocmai pentru a proteja aceste valori democratice. Trebuie să acceptăm lucrul acesta. Şi întotdeauna va exista suspiciune pe un serviciu de informaţii, există şi în alte state, şi la nivel de opinie publică. Am văzut chiar recent asemenea chestiuni, cât de mult s-a discutat de aceleaşi lucruri, practic, ca şi la noi, implicare politică din partea serviciilor. Până la urmă e un lucru firesc să existe asemenea dezbateri, cu cât societatea se deschide mai mult, cu atât presiunea pe servicii creşte. Vedeţi şi dvs. problemele din SUA elocvente din punct de vedere public. Important e ca legile care asigură funcţionarea acestor servicii să fie respectate de servicii, chiar dacă ele prevăd anumite excepţii de la modul în care se fac lucrurile în mod comun", arată Maior în interviul citat.
De asemenea, directorul SRI mai spune că din momentul în care România a devenit membru NATO şi UE, mai cu seamă de când găzduieşte baze americane, a sporit "interesul" altor servicii străine pentru ţara noastră, limitându-se ă afirme că provenienţa acestora ar fi mai ales din Est, dar fără să se oprească la niciun nume.
Pe parcursul interviului citat, Maior mai arată, aşa cum a făcut-o şi în alte rândui, că SRI a traversat un proces de reformare, că s-a înnoit, acum aflându-se în instituţie numai 5% foşti securişti, restul fiind tineri, cu altă mentalitate. În viitor, spune Maior, serviciul ar vrea să recruteze cadre din rândul elitei din universităţi şi anunţă, la nivel de intenţie, organizarea unui stand la ceea ce directorul SRI numeşte "târgurile de creiere". Reformarea instituţiei ar culmina, în opinia lui Maior, cu restructurarea pe care a prezentat-o în linii mari CSAT, cea care propune unificarea SRI cu SIE – pe care directorul serviciului a mai anunţat-o şi în alte apariţii publice – însă se arată destul de pesimist în privinţa apetitului pentru concretizarea acestei iniţiative.
SRI a retras ofiţerii acoperiţi din magistratură, rămân cei din presă şi politică
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei