11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOlt: Cea mai slabă producţie la grâu din ultimul deceniu

Olt: Cea mai slabă producţie la grâu din ultimul deceniu

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Olt, Dumitru Niculescu, a anunţat astăzi că producţia medie ce va fi obţinută la grâu în judeţ se va situa la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani, informează NewsIn.
Până la această dată s-a recoltat grâul de pe 10% din suprafaţa cultivată, obţinându-se o producţie medie sub 800 kilograme la hectar. Potrivit directorului DADR Olt, Dumitru Niculescu, producţia medie ce va fi obţinută la finalul campaniei agricole de vară este puţin probabil să depăşească o tonă la hectar. „Există şanse minime, aproape de zero, ca producţia medie de grâu să depăşească în acest an o tonă pe hectar. Nu iau în calcul aici suprafeţele declarate calamitate, pentru care se vor achita despăgubiri, şi nici cele pe care oamenii le-au cosit deja, considerând că nu se justifică intrarea combinelor în lanuri, fie din cauza faptului că boabele de grâu din spic erau seci, fie pentru că înălţimea spicului era prea mică”, a declarat Niculescu. Acesta a adăugat că au fost depuse deja 90 de dosare pentru plata despăgubirilor, însumând o suprafaţă de 40.000 hectare.
Totodată, producţii slabe se vor înregistra şi la celelalte culturi de păioase. Astfel, conform situaţiei operative de la DADR Olt, singura cultură la care producţia medie se va situa la peste o tonă la hectar este orzul.  „Producţia medie la orz este singura care va depăşi o tonă la hectar. În rest vom avea producţii foarte mici, sub 1.000 kg la hectar, atât la orzoaică de toamnă, cât şi la mazăre boabe sau rapiţă pentru ulei. Din cauza producţiilor slabe şi a preţului de valorificare a producţiilor, fermierii vor ieşi anul acesta în pagubă”, a spus Niculescu.
În judeţul Olt au fost semănate cu grâu, în toamna anului trecut, 142.916 hectare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS