13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanicula - profit şi pierderi

Canicula – profit şi pierderi

Canicula a însemnat profit pentru distribuitorii de electricitate, retailerii de aparate de aer condiţionat şi producătorii de apă minerală, bere şi îngheţată. În agricultură şi la Hidroelectrica s-au înregistrat pierderi.

Fiecare grad Celsius înseamnă afaceri de 40 de milioane de euro. Canicula aduce câştiguri de peste 400 de milioane de euro şi provoacă pierderi de aproximativ 800 de milioane de euro, conform estimărilor realizate pe baza datelor din piaţă, informează NewsIn, citând cotidianul Business Standard.
Vânzătorii de bere, apă şi băuturi răcoritoare, distribuitorii de electricitate, comercianţii de aparate de aer condiţionat încasează 40 de milioane de euro în plus. În acelaşi timp, producătorii din agricultură, producătorii de mezeluri, Hidroelectrica înregistrează pierderi de 80 de milioane de euro.
Conform NewsIn, valoarea afacerilor de pe urma caniculei înseamnă o creştere lunară a vânzărilor producătorilor de bere de aproape 25 de milioane de euro, 100 de milioane de euro pentru comercianţii de cereale, 15 milioane de euro pentru producătorii de apă minerală şi şase milioane de euro pentru distribuitorii de aparate de aer condiţionat.
Luna trecută, vânzările unui retailer craiovean la aparate de aer condiţionat crescuseră cu peste 30%, în iunie menţinându-se trendul ascendent, în timp ce producătorii agricoli doljeni avertizau că înregistrează pierderi de peste jumătate din producţia de grâu. „Dacă în mod normal la un hectar de grâu lucrat corespunzător producţia se ridică la cinci tone, în prezent, media este de aproximativ 800 de kilograme la hectar. Doar în cele mai fericite situaţii se ajunge la două tone la hectar, iar în Dolj eu ştiu numai două astfel de cazuri“, a declarat Mihai Stancu, vicepreşedintele Ligii Producătorilor Agricoli din Dolj.

Preţurile alimentelor şi al curentului, în creştere

În agricultură, în cazul culturilor de cereale, pierderile ajung până la 30 de milioane de euro pentru fiecare grad Celsius în plus. Urmările producţiei agricole mici vor fi majorarea preţurilor la alimente de către producători. Dacă România era considerată la un moment dat grânarul Europei, acum, specialiştii din agricultură nu exclud importul de cereale. O dată cu preţul alimentelor, preţul curentului electric s-ar putea majora din cauza scăderii debitului râurilor şi al Dunării. Reducerile producţiei la Hidroelectrica, implicit pierderile înregistrare de această companie înseamnă câştiguri pentru complexurile energetice şi Termoelectrica, acestea putând suplini deficitul de energie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS