14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTimişoara: Festivalul PLAI 2007

Timişoara: Festivalul PLAI 2007

Festivalul PLAI 2007 aduce, în cadrul celei de-a doua ediţii, nume de talie mondială pe scenele de jazz şi muzica lumii, workshop-uri, piese de teatru, demonstraţii de dans, lansări de carte, expoziţii de fotografie şi multe alte activităţi artistice. Programul celor trei zile de muzică, artă şi multiculturalitate de la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara este:
Vineri, 14 septembrie 2007
19:00 Ternipe (Ungaria)
20:30 Jean-Luc Ponty (Franţa)
22:00 Pentatones (Germania)
23:30 Yungchen Lhamo (Tibet)

Sâmbătă, 15 septembrie 2007
19:00 Dullemajik (Luxemburg)
20:30 Eldad Tarmu Chamber Jazz Ensamble feat. Cristina Păduraru (Statele Unite & România)
22:00 ÄlJawala (Germania)
23:30 Paco de Lucia (Spania)

Duminică, 16 septembrie 2007
A treia zi a Festivalului PLAI va fi dedicată workshopurilor de dans şi muzică, meşteşugurilor şi teatrului.

Despre artiştii prezenţi la PLAI 2007:

Pe lângă legendarul chitarist Paco de Lucia, Festivalul PLAI aduce la această ediţie artişti care reinventează muzica lumii şi sound-ul electronic: Äl Jawala şi Pentatones din Germania, precum şi formaţia luxemburgheză Dullemajik.
În spirit multicultural, la Festivalul PLAI din acest an se va auzi, în premieră în România,  “vocea Tibetului”, Yungchen Lhamo. De când a ajuns pe jos din Tibet în Dharamsala, reşedinţa lui Dalai Lama, Yungchen Lhamo a devenit cea mai importantă vocalistă tibetană care concertează pe scenele lumii. Numele de Yungchen i-a fost dat chiar de către Dalai Lama, iar traducerea acestui nume este “zeiţa melodiei şi a cântului”. De la scena Operei din Sydney până la reflectoarele din Carnegie Hall, prestaţiile a cappella ale vocalistei tibetane au încântat audienţe din peste 70 de ţări.
Pe aceeaşi scenă vor mai concerta Jean-Luc Ponty, Eldad Tarmu şi Ternipe.

Jean-Luc Ponty

Muzician foarte apreciat şi cunoscut în toată lumea, Jean-Luc Ponty este un pionier şi un incontestabil virtuoz al viorii în contextul jazz-rock-ului contemporan, fiind considerat un inovator care şi-a aplicat viziunea unică. Ponty s-a născut într-o familie de muzicieni şi a absolvit Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris ca şef de promoţie. A concertat într-o orchestră simfonică timp de trei ani, iar, mai apoi, şi-a început adevărata aventură experimentală în lumea jazz-ului. Jean-Luc Ponty este şi unul dintre primii jazzmani care au realizat un clip video care a revoluţionat industria de profil prin introducerea aşa-numitei tehnici “time lapse”, ce utilizează imagini din care sunt eliminate periodic pasaje de o secundă. Jean-Luc Ponty este prezent la PLAI 2007 cu sprijinul Centrului Cultural Francez Timişoara.

Eldad Tarmu

Deja cunoscut publicului timişorean de la PLAI 2006, vibrafonistul şi compozitorul de jazz Eldad Tarmu, american de origine israeliană, predă de 3 ani la Facultatea de Jazz „Richard Oschanitzky” de la Universitatea Tibiscus din Timişoara. Numele său se leagă de festivaluri cunoscute de jazz din lume, la unele dintre ele fiind şi director muzical. În cadrul festivalului PLAI, Eldad Tarmu a ţinut şi ateliere de vibrafon, acesta fiind instrumentul muzical preferat al artistului.

Ternipe

Ternipe este una dintre cele mai autentice formaţii de muzică ţigănească din Ungaria. Trupa promovează muzica folclorică instrumentală şi noninstrumentală, îmbinând atât influenţe ale culturii balcanice cât şi ale Extremului Orient.
Festivalul PLAI este organizat de către Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara (ACSAT) şi susţinut de ETA2U, la aniversarea a 15 ani de activitate, şi 24 FUN, ca partener media. PLAI este un festival independent, care aduce mai aproape de oameni forme diverse de exprimare a multiculturalităţii, într-o atmosferă liberă şi creativă.
Până în 31 iulie, preţul biletelor la Festivalul PLAI 2007 este de 25 RON pentru zilele de vineri, respectiv sâmbătă. Pachetul pentru ambele zile costă 45 RON. Duminică, intrarea este rezervată doar celor care au bilet pentru una din zilele precedente. Din 1 august, preţul biletelor va fi de 30 RON/seară.
Pentru detalii, contactaţi Departamentul de PR al Festivalului PLAI, la adresa [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS