25.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVosganian: Ordonanţa privind Fondul Proprietatea va fi prezentată miercuri în guvern

Vosganian: Ordonanţa privind Fondul Proprietatea va fi prezentată miercuri în guvern

Ordonanţa de urgenţă privind Fondul Proprietatea a fost definitivată şi va fi prezentată miercuri în guvern, a anunţat ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. "Am finalizat ordonanţa de urgenţă şi o vom prezenta în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare", a afirmat astăzi Vosganian, citat de NewsIn.
Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, Cancelaria Primului Ministru, prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, va emite titluri de despăgubire, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român, corespunzător despăgubirilor acordate potrivit prezentei legi şi care urmează a fi valorificate prin conversia lor în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra numerar în limitele legii.
Proiectul de ordonanţă dă posibilitatea ca titlurile de despăgubire să fie vândute, până la data realizării conversiei acestora în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau preschimbarea lor contra numerar, pe baza oricărui act juridic translativ de proprietate încheiat în formă autentică sau ca efect al succesiunii.
Procedurile de listare la Bursă a minim 10% din titlurile companiilor încă necotate, din portofoliul de deţineri al Fondului Proprietatea, erau programate să înceapă până la data de 31 martie 2007 şi să se încheie până la 31 august, potrivit proiectului.
Fondul Proprietatea, creat în 2005 ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, pe 29 decembrie 2005. Fondul Proprietatea are în portofoliul său acţiuni la 114 companii româneşti, iar capitalul său social este, în prezent, de 3,9 miliarde euro. Planurile guvernului prevăd listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti şi la o bursă internaţională, Londra sau New York.  Până în prezent au fost emise titluri de despăgubire a căror valoare depăşeşte 400 milioane euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS