19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE: Procedură simplificată de recuperare a datoriilor mai mici de 2000 de euro

UE: Procedură simplificată de recuperare a datoriilor mai mici de 2000 de euro

Ministrul român al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a participat la reuniunea Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care s-a desfăşurat la Luxembourg, în perioada 12-13 iunie şi unde a fost adoptat Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a procedurii europene privind creanţele minore.
Acest instrument juridic va contribui la facilitarea accesului la justiţie a cetăţenilor din Statele Membre prin simplificarea considerabilă a procedurii litigiilor transfrontaliere ce au ca obiect creanţe cu o valoare mai mică de 2000 de euro. Astfel, reclamantul va putea demara procedura de recuperare a creanţelor doar prin completarea unui formular tipizat care va fi depus la instanţa competentă prin poştă, fax sau e-mail. Unul dintre obiectivele Regulamentului este tocmai utilizarea mijloacelor moderne de comunicare pentru prezentarea actelor de procedură. Regulamentul nu instituie obligaţia reprezentării prin avocat, tocmai în scopul reducerii costurilor procedurii. Formularul va cuprinde o descriere a probelor care susţin cererea şi va fi însoţit, după caz, de orice înscrisuri relevante.
Deşi lipsită de faza orală a unui litigiu, procedura judiciară va respecta în totalitate garanţiile procesuale. Potrivit Regulamentului, hotărârea judecătorească va putea fi supusă căilor de atac şi va fi recunoscută şi executată în orice Stat Membru, fără a fi necesară învestirea cu formulă executorie.
Reglementarea va fi aplicată numai în litigiile transfrontaliere (neintrând în domeniul de aplicare cauzele de natură pur internă) în materie civilă sau comercială, indiferent de instanţa competentă. Prevederile Regulamentului vor fi aplicate începând cu data de 1 ianuarie 2009, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS