22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii vor picheta sediul Guvernului şi al prefecturilor

Pensionarii vor picheta sediul Guvernului şi al prefecturilor

Pensionarii afiliaţi la Federaţia Naţională a Pensionarilor (FNP) vor picheta, marţi, 19 iunie, sediile Guvernului şi ale prefecturilor din ţară pe fondul nemulţumirilor legate de nivelul scăzut de trai şi nivelul punctului de pensie, a anunţat astăzi preşedintele federaţiei, Vasile Cazacu.
"Am trimis o scrisoare în luna februarie Guvernului prin care am cerut să se ia măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale pensionarilor şi le-am comunicat că vom trece la acţiuni de protest în cazul în care nu se vor rezolva problemele. Nu am primit niciun răspuns, astfel încât am decis că pe 19 iunie, între orele 9.00 şi 11.00, vom picheta sediile Guvernului şi ale prefecturilor din ţară", a explicat Cazacu pentru The Money Channel. Acesta a precizat că se aşteaptă ca la pichet să participe până la 300 de pensionari, însă acest lucru depinde de modul în care se va organiza fiecare filială din ţară.
Cazacu a mai spus că FNP intenţionează să acţioneze în judecată Guvernul şi va trimite scrisori către forurile europene în care va prezenta situaţia cu care se confruntă persoanele vârstnice din România.
Pensionarii solicită majorarea valorii punctului de pensie, astfel încât acesta să ajungă la 45% din valoarea salariului mediu, analize medicale gratuite şi compensarea serviciilor stomatologice. Totodată, reprezentanţii FNP cer acordarea soţului supravieţuitor, a cărui pensie nu depăşeşte salariul minim pe economie, a unui ajutor material lunar care să nu fie mai mare decât valoarea pensiei medii. În acelaşi timp, liderii federaţiei cer acordarea lunară de ajutoare sociale pentru pensionarii ale căror pensii sunt mai mici decât salariul minim pe economie. Aceste ajutoare ar putea permite ca valoarea pensiilor să ajungă la 350 lei. Potrivit estimărilor FNP, în România 72% din cei peste 4,6 milioane de pensionari au pensii mai mici de 350 lei.
FNP cere Guvernului aprobarea, în regim de urgenţă, a unui act normativ prin care se va garanta familiilor de pensionari, care locuiesc în casele naţionalizate, că vor putea locui în imobilele respective până la momentul în care autorităţile vor putea să le ofere alte locuinţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS