17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai puţină birocraţie în învăţământ din 2008

Mai puţină birocraţie în învăţământ din 2008

Profesorii vor avea mai puţine fişe de completat începând cu anul 2008, când vor intra în vigoare o serie de măsuri împotriva birocratizării, a anunţat astăzi preşedinta Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, Olguţa Vasilescu. Aceasta a explicat că un profesor de religie are de completat peste 900 de fişe de evaluare, fişe despre care Olguţa Vasilescu consideră că nu folosesc la nimic.
"I-aş ruga pe domnii inspectori să completeze 941 de fişe, aşa, ca profesorul de religie, şi apoi ar putea realiza ce este în sufletul dascălului atunci când îi este anunţată o inspecţie", a spus Olguţa Vasilescu, citată de NewsIn. Ea a adăugat că ministrul Cristian Adomniţei a realizat că această problemă trebuie rezolvată şi că va lua măsuri în acest sens pentru anul 2008.
În data de 28 martie, vicepreşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), Constanţa Mihăilă, a declarat că fişele de evaluare sunt necesare profesorilor pentru a cunoaşte elevii şi pentru a-şi face o părere despre fiecare în parte. Oficialul ARACIP a declarat că fişele de evaluare există de mult timp şi sunt benefice elevilor şi părinţilor. Astfel fişele periodice nu trebuie întocmite pentru fiecare elev, în multe cazuri fiind suficientă o singură fişă pe clasă, iar cele predictive reprezintă o formă de evaluare iniţială a elevilor, scopul lor fiind cunoaşterea nivelului fiecărui copil şi adaptarea metodelor didactice la specificul elevilor.
"ARACIP nu cere munţi de hârtie, noi ca instituţie ne opunem birocraţiei", a declarat Constanţa Mihăilă. Acesta a explicat că la profesori a ajuns o informaţie distorsionată, transmisă de Inspectoratele Şcolare Judeţene, care anunţau venirea echipelor de evaluare ARACIP şi cereau profesorilor să completeze aceste fişe. De asemenea, Contanţa Mihăilă a precizat că nu există un ordin al ministrului educaţiei care să oblige profesorul la completarea acestor fişe. "Avem nevoie de dovezi când evaluăm o şcoală, însă nu am impus şi nu am cerut un număr anume de fişe", a spus aceasta.
Comisia de învăţământ a decis că Ministerul Educaţiei va trebui să anuleze un ordin care impune birocraţia excesivă în sistem pentru că prevede necesitatea completării mai multor tipuri de fişe de evaluare. Un profesor cu o normă de 20 de ore care are în medie 600 de elevi trebuie să completeze 1.200 de fişe de evaluare pe semestru. În total, un profesor completează 1.940 de fişe pe semestru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU