7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDespăgubirile pentru culturile calamitate de secetă, acordate până la 1 august

Despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă, acordate până la 1 august

Agricultorii care au înregistrat pagube la culturile de toamnă din cauza secetei vor primi despăgubiri de până la 70% din valoarea cheltuielilor totale cu înfiinţarea şi întreţinerea, dacă culturile au fost asigurate, sumele urmând să fie achitate până la 1 august, informează NewsIn. "Vom plăti aceşti bani până cel târziu la 1 august, tuturor celor îndreptăţiri, pentru ca aceştia să aibă posibilitatea să intre în noul an agricol", a anunţat astăzi ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, după şedinţa de Guvern.
Nivelul despăgubirilor va fi stabilit gradual, în funcţie de nivelul de afectare a culturilor, în conformitate cu legea 381/2002. Potrivit legii, în situaţia în care o cultură este afectată de secetă în proporţie mai mare de 30%, Ministerul Agriculturii acordă despăgubiri, prin hotărâre de guvern, până la nivelul a 70% din cheltuielile dovedite, efectuate pe hectar până la data declarării fenomenului de calamitate. Ministrul a spus că firmele sau producătorii individuali trebuie să prezinte documente, iar cheltuielile recunoscute sunt cele cu sămânţa, cu îngrăşămintele, pesticidele, lucrările mecanice şi manuale şi irigaţiile, iar din totalul acestor cheltuieli vor fi scăzute alocările bugetare acordate deja. Ministrul a atras atenţia că vor apărea diferenţe mari în cuantumul despăgubirilor, în funcţie de tipul de cultură.
Remeş a atras atenţia că despăgubirile vor fi date în baza facturilor, care vor fi verificate direct la furnizori. "Urmărim ca acele facuturi să fi fost înregistrate la furnizori, să fi apărut după ele venituri şi să fi plătit taxe şi impozite la stat. Urmărim să eliminăm din dosare orice intenţie de fraudă", a spus Remeş.
Potrivit datelor din teren, cele mai mari suprafeţe de culturi cu grâu afectate se află în judeţele Teleorman, Ialomiţa, Călăraşi, Dolj, Giurgiu şi Vaslui, pentru culturile de orz şi orzoaică cele mai întinse suprafeţe se regăsesc în judeţele Teleorman, Ialomiţa şi Constanţa, iar în cazul culturilor de rapiţă, terenurile cele mai afectate sunt în judeţele Ialomiţa, Vaslui, Călăraşi şi Constanţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS