15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTudor Chiuariu: "România colaborează intens cu statele membre ale UE în combaterea criminalităţii"

Tudor Chiuariu: „România colaborează intens cu statele membre ale UE în combaterea criminalităţii”

Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, a participat ieri la Conferinţa Euromonitor "Comerţul ilicit cu tutun". Tudor Chiuariu a prezentat evoluţiile recente ale cadrului normativ pivind cooperarea internaţională în materie de combatere a comerţului ilegal cu produse din tutun. În acest sens, ministrul justiţiei a subliniat importanţa cooperării internaţionale, care permite schimbul operativ de informaţii, efectuarea de acte procedurale în afara teritoriului naţional şi derularea unor investigaţii comune. Sub aspect instituţional, a fost stabilit rolul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, autoritatea centrală responsabilă în prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere.
Un alt aspect la care s-a referit ministrul justiţiei, priveşte cooperarea judiciară în materie penală, prin punerea în aplicare a Mandatului European de Arestare, care înlociuieşte procedurile tradiţionale de extrădare. Prin aplicarea acestuia, au fost soluţionate problemele semnalate de judecători, procurori şi poliţişti în ceea ce priveşte delimitarea clară a competenţelor în materie de extrădare.
Ca instrument inovator în combaterea comerţului ilicit cu produse de tutun sunt parteneriatele dintre autorităţile publice şi companiile private producătoare de ţigări. Astfel, companiile producătoare de ţigări sunt obligate să monitorizeze foarte sever marcarea produselor, lanţurile de vânzare şi distribuţie a produselor din tutun, să se implice activ în confiscarea în spaţiul european a produselor sale contrafăcute şi să aibă iniţiative concrete împotriva contrabandei şi contrafacerii.
În discursul prezentat în cadrul conferinţei Euromonitor, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat următoarele: "Guvernul României nu numai că îşi îndeplineşte obligaţiile luate în cursul procesului de aderare, dar colaborează intens, în noua calitate de Stat Membru, pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere.  Astfel, de la 1 ianuarie 2007, autorităţile judiciare din România au executat 53 de mandate europene de arestare, 39 de solicitări fiind în lucru. 19 mandate emise de autorităţile române au fost executate, iar 127 de cereri se află în curs de soluţionare".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS