16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMoment aniversar la Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza

Moment aniversar la Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza

Colegiul Militar Liceal "Dimitrie Cantemir" din Breaza celebrează 95 de ani de la punerea pietrei de temelie, la 4 iunie 1912, a Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu.
Activităţile organizate cu acest prilej se vor desfăşura luni, 4 iunie 2007, de la ora 9.30. Se vor înmâna steagul de identificare a Colegiului şi emblema de Onoare a Forţelor Terestre Române, va fi prezentat un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front şi vor fi dezvelite plăcile de marmură având înscrise numele eroilor, absolvenţi ai acestui liceu.
La eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării şi ai administraţiei centrale şi locale.
La 4 iunie 1912, Nicolae Filipescu, pe atunci ministru de război,a decis înfiinţarea Liceului Militar de la Mănăstirea Dealu, instituţie de învăţământ care, în septembrie 1940 s- a mutat la Predeal, unde a funcţionat până în 1948. Pe 25 noiembrie 1949, se înfiinţa, la Roman, Liceul Militar care îl avea pe Dimitrie Cantemir ca patron spiritual.
Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza este considerat  continuator al Liceului Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu, prin Acordul de continuitate semnat, la data de 25 noiembrie 1994, între membrii Asociaţiei Foştilor Elevi şi Profesori de la Mănăstirea Dealu şi conducerea Ministerului Apărării Naţionale.      
La 1 decembrie 1999, instituţia şi-a schimbat denumirea în Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir”.
În cei 95 de ani, peste 12500 de absolvenţi au ieşit pe porţile acestei prestigioase instituţii de învăţământ, pentru a deveni ofiţeri, legiuitori, artişti, scriitori, oameni de stat şi onorând astfel şcoala şi armata română.
Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” se prezintă astăzi ca o modernă instituţie de învăţământ a armatei române, asigurând însuşirea temeinică a cunoştinţelor ştiinţifice, de cultură generală şi militară necesare elevilor pentru a putea continua studiile în celelalte forme ale învăţământului militar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS