22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeodor Meleşcanu în vizită oficială în Bulgaria

Teodor Meleşcanu în vizită oficială în Bulgaria

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, efectuează prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului la invitaţia omologului său bulgar, în zilele de 30 şi 31 mai. Ministrul Meleşcanu a subliniat că a dorit să realizeze această vizită în ţara vecină datorită relaţiilor militare şi colaborării bilaterale extrem de active între România şi Bulgaria.
"Ţările noastre au un interes comun pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Balcanii de Vest şi zona extinsă a Mării Negre. Ambele state urmează să pună la dispoziţie facilităţi militare pentru Parteneriatul strategic cu SUA şi sunt preocupate de înzestrarea şi modernizarea propriilor armate. Tocmai de aceea ideea de a forma un tandem România-Bulgaria pe linie de apărare este mai mult decăt binevenită", a declarat ministrul Teodor Meleşcanu în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu omologul bulgar, Veselin Bliznakov.
Ministrul român al apărării a propus o colaborare foarte strânsă între cele două state, în domeniul achiziţiilor. În acest sens, a avansat ideea ca ambele ţări să poată împărţi costuri de mentenanţă şi pregătire profesională. "Separat, România şi Bulgaria nu reprezintă o piaţă suficient de mare astfel încât să-şi impună interesele dar, împreună, avem o şansă mai bună", a declarat ministrul Meleşcanu.
Cei doi demnitari au mai discutat despre mediul de securitate din Balcani şi din regiunea extinsă a Mării Negre, inţiativele regionale de cooperare (SEDM, BLACKSEAFOR, BLACK SEA HARMONY), precum şi despre stadiul relaţiilor de colaborare româno-bulgare în domeniul militar.
În prima zi a vizitei în ţara vecină, ministrul Teodor Meleşcanu a depus o coroană de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Sofia şi a avut întâlniri oficiale cu viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe, Ivazlo Kalfin, precum şi cu preşedintele Comisiei de Apărare a Legislativului bulgar, Anghel Naidenov. Ministrul Teodor Meleşcanu va fi primit astăzi de către preşedintele Republicii Bulgaria, Georgi Pârvanov.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS