22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateReparaţii la Staţia Spaţială Internaţională

Reparaţii la Staţia Spaţială Internaţională

Doi cosmonauţi ruşi s-au aventurat noaptea trecută în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale timp de şase ore, a anunţat Agenţia Spaţială Americană. Comandantul misiunii şi inginerul de zbor au montat pe suprafaţa complexului orbital panouri de protecţie împotriva impactului cu obiecte atrase de forţa de gravitaţie terestră, menţionează Realitatea TV.
Operaţiunea, care a început la câteva minute după ora 22, ora României, s-a încheiat în jurul orei 4. Cei doi cosmonauţi ruşi, Fiodor Iurcikin şi Oleg Kotov, au montat cinci panouri de aluminiu pe corpul modulului Zvezda, aflat pe orbita circumterestră de mai bine de şapte ani. Acest modul nu mai corespundea standardelor americane de securitate la impactul cu unul dintre cele peste 13.000 de corpuri cereşti aflate pe orbită sau cu micrometoriţii. În condiţiile în care viteza staţiei este de peste 28.000 de kilometri pe oră, chiar şi ciocnirea cu un obiect mic poate fi catastrofală.
Întreaga operaţiune, care s-a desfăşurat sub supravgherea astronautului american Sunnita Williams, aflat în interiorul staţiei, a durat cu aproape o oră mai mult faţă de termenul prevăzut.
Cei doi cosmonauţi ruşi vor ieşi din nou în spaţiu la 6 iunie pentru a termina de montat panourile de protecţie şi pentru instalarea unei antene de navigaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS