19.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCooperare româno-bulgară în domeniul militar

Cooperare româno-bulgară în domeniul militar

"Am propus Bulgariei o colaborare reciprocă, pentru cumpărarea de avioane de vânătoare cu predestinaţii multiple. Dacă se va ajunge la înţelegere şi vom cumpăra acelaşi tip de tehnică militară, ne vom putea împărţi şi cheltuielile pentru întreţinerea lor", а declarat ministrul român al apărării naţionale Teodor Meleşcanu, după întâlnirea cu colegul său bulgar Veselin Bliznakov. Această declaraţie i-a încântat atât pe piloţi, ingineri, tehnicieni, dar şi pe aviospecialiştii din cadrul Bazei a treia de aviaţie de vânătoare din Graf Ignatievo, nu departe de Plovdiv, unde o echipă de la Canalul militar de televiziune, filma prima emisiune din seria de filme documentare, "În cer şi deasupra acestuia", dedicată aviaţiei şi cosmonauticii.
După cuvintele ministrului Meleşcanu, o ţară poate să preia cheltuielile pentru întreţinerea şi exploatarea  avioanelor respective, iar cealaltă – pregătirea piloţilor şi instructorilor.
Propunerea părţii române este pentru o participare comună în modernizarea forţelor aeriene militare cu livrarea de avioane de vânătoare. "Dacă amândouă ţările participă concomitent în alegerea aceluiaşi tip de avion, este posibil să avem mari avantaje", a declarat ministrul Veselin Bliznakov, dar a adăugat că, în această etapă, nimeni nu se poate angaja cu sume şi termene concrete, iar să se înceapă un astfel de megaproiect, trebuie să existe o hotărâre politică, care momentan lipseşte.
Cei doi miniştrii au examinat şi iniţiativa comună "3+3", prin care cele trei ţări, care la ultima extindere au intrat în acelaşi timp în NATO, Bulgaria, România, Slovenia, să ajute la alte trei ţări, care doresc să fie membre al pactului. Este vorba despre Serbia, Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru, a căror eventuală aderare se va dezbate la întâlnirea la nivel înalt de anul viitor.
Miniştrii Bliznakov şi Meleşcanu au mai dezbătut şi modul de folosire a experienţei armatei române din misiunea de pază a aeroportrului din Kandahar. Este cunoscut faptul că, de la 1 iulie, compania bulgară va prelua de la cea română paza interioară a aeroportului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS