34 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRusia: Gazprom va putea majora preţurile la gazele naturale

Rusia: Gazprom va putea majora preţurile la gazele naturale

Guvernul Rusiei a aprobat un act legislativ privind preţul gazelor naturale, introducând un sistem prin care consumatorii industriali vor trebui să plătească cu cel puţin 50% peste preţurile stabilite de stat, a anunţat astăzi cotidianul Kommersant, relatează Reuters.
Cotidianul Kommersant a citat surse guvernamentale care au precizat că preţurile la gazele naturale pentru noii clienţi industriali vor depăşi nivelul de creştere graduală stabilit pentru clienţii deja existenţi, de 60% începând cu data de 1 iulie 2007 şi cu 50% începând cu 2008. Acest act legislativ mai stabileşte că gazele naturale vor fi vândute conform formulelor de calcul a preţului pentru contractele pe termen lung după anul 2011, pentru a micşora diferenţa existentă între preţurile gazelor naturale pe piaţa internă şi cele destinate exportului, reiterând angajamentul guvernului de a liberaliza piaţa energetică şi a gazelor naturale până în 2011.
"Această veste este foarte bună pentru Gazprom, care încearcă de foarte mult timp să aduca vânzările pe plan intern la acelaşi plafon de profitabilitate ca cele de pe plan extern. Însă impactul generat de majorarea preţurilor la gaze naturale pe plan intern ar putea fi contracarat de introducerea unei taxe pe producţie mai mari, guvernul analizând această posibilitate", se menţionează într-un comunicat al corporaţiei financiare ruse UralSib. UralSib susţine că, potrivit estimărilor proprii, Gazprom a vândut gaze naturale în Rusia în 2006 la un preţ de 42 de dolari/1.000 mc, cu mult sub nivelul practicat în republicile ex-sovietice, de 81 dolari /1.000 mc, şi de aproape şase ori sub preţul practicat pentru statele europene, de 228 dolari/1.000 mc.
Ministerul rus de finanţe a propus majorarea substanţială a taxei percepute Gazprom, care momentan se ridică la 5 dolari/1.000 mc, precizând că monopolul rusesc de gaze naturale ar trebui să înceapă să plătească taxe mai mari, având în vedere că va beneficia de pe urma majorării preţurilor la gaze naturale pe piaţa internă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS