20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzil de lux pentru bătrâni

Azil de lux pentru bătrâni

Craiovenii care îşi doresc o viaţă liniştită la bătrâneţe pot alege să meargă într-un azil. Dar nu unul oarecare, ci unul de cinci stele.

Azilul va fi deschis în buricul oraşului. Mai exact, pe strada Brestei, nr. 44. Proprietar este dr. Călin Bădescu, medic de familie, cunoscut mai ales întrucât este fratele celebrei Ramona Bădescu.
Dr. Bădescu şi-a transformat o parte din propria locuinţă (cabinetul şi curtea) într-un adevărat loc de destindere pentru bătrâni. Azilul este, de fapt, o vilă pe care proprietarul a denumit-o Casa „Phoenix“. Lângă vilă a fost amenajată destul de rudimentar o grădină, de fapt, o parcelă pe care bătrânii îşi vor putea exersa hobby-ul grădinăritului.
În Casa „Phoenix“ sunt disponibile, deocamdată, cinci locuri, care aşteaptă să fie ocupate. Bătrânii vor locui în două camere, a câte 20 de metri pătraţi, pe bază de contract de închiriere. Pe lângă aceste încăperi, vor avea la dispoziţie o sală de mese şi un club de vară, care va fi amenajat în grădină, în următoarele două-trei săptămâni. „Bătrânii vor putea să mănânce acolo sau să desfăşoare tot felul de activităţi relaxante“, a susţinut dr. Bădescu.

Pensionarea, capătul drumului?

Terapia ocupaţională include şi alte activităţi mai puţin obişnuite în instituţiile de îngrijire a bătrânilor. Pentru vârstnicii mai aventuroşi din fire, vor fi organizate excursii în ţară şi poate chiar în străinătate. Dr. Bădescu spune că vrea să dea frâu liber spontaneităţii locatarilor, după modelul caselor de bătrâni din Europa de Vest, unde pensionarii îşi trăiesc la maximum ultimii ani din viaţă: „Oamenii acolo se distrează indiferent de vârstă. Bătrânii, în special, duc o viaţă lipsită de griji şi plină de evenimente plăcute. La noi, pensionarea este considerată greşit capătul drumului“.
Pensionarii craioveni ar putea să ducă şi ei o viaţă lipsită de probleme la Vila „Phoenix“, cu condiţia să-şi permită preţurile piperate pe care va trebui să le plătească. Pentru o lună de viaţă liniştită va trebui să scoată din buzunar 15-20 de milioane de lei vechi (1.500 – 2.000 de lei). De aceşti bani, bătrânii vor beneficia de hrană caldă (procurată din Primăvara, Billa, Real sau Pic, la alegerea lor), de asistenţă medicală, îngrijire calificată şi terapie ocupaţională.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU