15.1 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTransparency International: Parlamentarii, privilegiaţi de lege

Transparency International: Parlamentarii, privilegiaţi de lege

Funcţionarii publici şi demnitarii sunt două categorii care la prima vedere nu au nimic de împărţit. O lege din 2003 însă pretinde că îi tratează la fel: Reglementează conflictul de interese şi incompatibilităţile. Organizaţia Transparency International crede însă că, de fapt, lucrurile nu stau aşa nici pe departe, consemnează Realitatea TV.
Transparency International a prezentat ieri raportul global al corupţiei. Printre problemele ridicate a fost şi legea 161 pe 2003, care este considerată prea dură în cazul funcţionarilor publici, în comparaţie cu parlamentarii.
Abisul dintre cele două categorii începe de la salarii: O medie de 8 milioane de lei vechi cu tot cu sporuri în cazul funcţionarilor, pe lângă cele 30 de milioane de lei vechi în cazul aleşilor din Legislativ. Problema este că prima categorie nu are de unde să facă rost de alte sume. Legea interzice să practice alte meserii, doar eventual să predea ori să se apuce de scris poezii. "Este excesivă legislaţia în România privind incompatibilităţile la funcţionari, funcţionarii publici nu pot desfăşura activităţi renumerate, nici chiar neremunerate în cadrul instituţiilor publice. Nu toţi au talente muzicale sau artistice pentru a face altceva", a spus Eugen Coifan, vicepreşedintele Asociaţiei Funcţionarilor Publici din România.
Conform legii 161, parlamentarii mai pot profesa şi în avocatură, medicină sau pot avea afaceri. "Eu am o adoua slujbă, am o activitate pe care o desfăşor la Spitalul Judeţean şi care nu este retribuită" a declarat Vasile Ion, senator PSD. Nicolae Popa, deputat PNL: "Nu mi se pare corect ca peste jumătate din parlamentarii României să desfăşoare şi alte activităţi, cum ar fi cea de avocaţi, profesori sau oameni de afaceri. Nici un lucru nu poţi să-l faci ca lumea dacă te apuci de mai multe treburi".
Statisticile arată că în România există 110 mii de funcţionari publici şi 469 de parlamentari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS