25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrima maşină nepoluantă a ajuns în România

Prima maşină nepoluantă a ajuns în România

Românii îşi pot cumpăra, de astăzi, maşini nepoluante care folosesc bioetanol, un carburant ecologic obţinut din plante. Problema este, însă, că în România nu se găseşte acest carburant. Până când bioetanolul se va găsi pe piaţă, noile maşini vor merge tot cu benzină. Cu o excepţie, maşina ministrului Mediului, pentru care o firmă constructoare de automobile va asigura, timp de un an, şi combustibilul necesar.
Ministrul Mediului a dat prima cheie la maşină. "Se simte ca şi cum ai merge cu un motor pe benzină cu cifră octanică mare", a declarat Atilla Korodi.
Bioetanolul este un combustil obţinut din cereale şi plante precum porumbul, sfecla de zahăr şi reduce cu 90% emisiile poluante de dioxid de carbon şi cu 98% pe cele de sulf.
"Diferenţele constructive între un motor care foloseşte benzină sunt minore. Practic, la vânzarea unui autoturism diferenţa este de o mie de euro, dar cred că modificările la alte autoturisme care vor trece pe etanol vor fi minore", a declarat Horaţiu Ionescu, directorul general al unei companii importatoare de automobile.
De la 1 iunie, toate companiile petroliere din ţară vor fi obligate să vândă la pompă benzină şi motorină cu un conţinut minim de 2% carburant ecologic. Potrivit directivelor europene, până în 2020, combustibilul va trebui să reprezinte 10% din carburanţii de pe piaţă. Statul acordă subvenţii pentru cei care cultivă plante din care se produce biocombustibilul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS