30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViolenţa şi sărăcia îi gonesc pe copii de acasă

Violenţa şi sărăcia îi gonesc pe copii de acasă

Aproape 95% dintre copii dispăruţi în România fug de acasă din cauza familiei. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu al Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii, făcute publice astăzi, cu ocazia inaugurării primului centru din România pentru copii dispăruţi şi exploataţi sexual. Acesta îşi propune să intervină în căutarea copiilor dispăruţi şi să funcţioneze ca o legătură între familii şi autorităţi.
Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii a analizat 1748 de fişe care cuprind date despre copii înregistraţi ca dispăruţi în perioada decemrbie 2005-ianuarie 2007. Aproape 97% dintre ei au fost găsiţi, fie de către poliţişti, fie de familie. Un sfert dintre ei au revenit singuri la casele lor. De altfel, doar 5% dintre copii care dispar sunt răpiţi sau accidentaţi.
Potrivit aceluiaşi studiu, fetele sunt cele care dispar mai des, aproape 60% din cazuri, iar vârsta critică este de 16-17 ani. Mai grav este că mai mult de 6% dintre aceşti minori ajung în evidenţele poliţiei ca autori de infracţiuni, furturi sau chiar prostituţie. Mai mult de jumătate dintre copiii care dispar vagabondează, deşi într-un procent covârşitor – 87% – sunt dintre cei şcolarizaţi.
Analiza Institutului pentru Cercetarea şi prevenirea Criminalităţii mai arată că jumătate dintre copii dispăruţi sunt din familii sărace, iar restul fug de acasă din cauza abuzurilor fizice sau emoţionale. Cert este că, atunci când sunt găsiţi, o treime refuză să se întoarcă acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS