13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrganizarea şi funcţionarea ANAF

Organizarea şi funcţionarea ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală este condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, şi este ajutat în activitatea sa de 3 vicepreşedinţi, cu rang de subsecretar de stat, toţi numiţi prin decizie a primului-ministru.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, o Hotărâre privind organizarea şi funcţionarea ANAF, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale.

Agenţia funcţionează în subordinea Ministerului Economiei şi Finanţelor şi are, la rândul său, în subordine Garda Financiară, Autoritatea Naţională a Vămilor, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, Direcţia generală a finanţelor publice a municipiului Bucureşti şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală asigură colectarea veniturilor bugetului de stat, precum şi a venitului bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului asigurărilor pentru şomaj, bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, ca şi aplicarea unitară a prevederilor legislaţiei privind impozitele, taxele, contribuţiile sociale şi alte venituri bugetare în domeniul său de activitate.

De asemenea, ANAF exercită prerogativele stabilite de lege prin aplicarea unui tratament echitabil tuturor contribuabilor şi acordă asistenţă contribuabililor în vederea îmbunătăţirii nivelului de informare al acestora şi aplicării unitare a prevederilor legislaţiei privind impozitele, taxele, contribuţiile sociale şi alte venituri bugetare.

Numărul maxim de posturi al aparatului propriu al ANAF este de 705, inclusiv preşedintele şi vicepreşedinţii. Cel de-al treilea post de vicepreşedinte al ANAF, care conduce Autoritatea Naţională a Vămilor, nu este inclus în numărul maxim de posturi.

Autoritatea Naţională a Vămilor include aparatul central al ANV şi unităţi subordonate ANV, respectiv direcţii regionale pentru accize şi operaţiuni vamale, direcţii judeţene pentru accize şi operaţiuni vamale de frontieră şi de interior şi puncte vamale. Numărul maxim de posturi pentru ANV şi pentru unităţile subordonate acesteia este de 4.589, inclusiv postul de demnitar.

De asemenea, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală se organizează şi funcţionează Garda Financiară, care include Comisariatul general şi secţiile judeţene şi secţia municipiului Bucureşti ale Gărzii Financiare. Numărul maxim de posturi pentru Garda Financiară este de 1.805, din care 200 de posturi pentru Comisariatul general.

Actul normativ prevede şi înfiinţarea funcţiei de secretar general, care va coordona direcţiile de resursele umane, financiar-contabilitate, tehnologia informaţiei, administrativ. Secretarul general al ANAF este înalt funcţionar public şi asigură stabilitatea funcţionării agenţiei, continuitatea conducerii şi realizarea legăturilor funcţionale între structurile agenţiei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS