9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStaicu, un miliardar prea sărac pentru fisc

Staicu, un miliardar prea sărac pentru fisc

Abatoarele Mofleni şi Podari, precum şi activele FRIGORIFER Craiova sunt evaluate pentru stingerea debitelor pe care societăţile controlate de Dinel Staicu le au la BIR. Aceleaşi active au fost scoase fără succes la vânzare de fisc, în urmă cu doi ani.

Fiscul doljean pare să-şi fi luat adio de la valorificarea activelor sechestrate pentru a putea stinge datoriile pe care CARNEXPOD SA Podari le are către bugetul consolidat al statului. Potrivit site-ului Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF), la 31 martie 2007 societatea figura cu datorii cumulate către bugetul de stat în valoare de 22,19 miliarde de lei vechi, cu precizarea că fiscul a început procedura de executare silită pentru recuperarea debitelor.

Proprietate disputată în instanţă

La sfârşitul lui 2005, fiscul a scos la vânzare câteva active, cum ar fi abatoarele Mofleni şi Podari, precum şi FRIGORIFER Craiova, pentru a recupera debitele, bunurile fiind evaluate, la vremea respectivă, la 113 miliarde de lei vechi, fără TVA. Procedurile au fost însă suspendate după ce activele au fost revendicate şi de lichidatorii Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), care susţin că acestea sunt ipoteci la bancă, în contul creditelor pe care societăţile controlate de Dinel Staicu le-au luat în 1999-2000. Lichidatorii BIR revendică de la societăţile lui Staicu 536 de miliarde de lei vechi. Potrivit acestora, bunurile aparţin SC RECONVERSIA SA Podari, societate care se află în procedură de faliment. RECONVERSIA ar fi absorbit, de-a lungul anilor, toate societăţile care au luat credite de la BIR, trecând prin filiera BDJ SA. Societatea ROMINSOLV CONSULTING, lichidatorul RECONVERSIA, a şi cerut instanţei, în septembrie 2005, anularea a trei contracte de vânzare-cumpărare prin care bunurile treceau din proprietatea BDJ SA (societate absorbită de RECONVERSIA) în cea a CARNEXPOD SA Podari. Pe scurt, activele au fost vândute între societăţile controlate de Dinel Staicu având printre clauze un pact de răscumpărare în 2030 şi cu interdicţia de a fi intabulate în Cartea Funciară. Procesul a ajuns la faza de recurs după ce ROMINSOLV a câştigat la instanţa de fond.

Lichidatorii vor s-o dea la pace

Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul lichidatorului, spune însă că procesul pe aceste bunuri a fost suspendat, în speranţa unei înţelegeri amiabile cu avocaţii lui Staicu. „Încercăm o rezolvare amiabilă. Se face o evaluare a celor trei active şi apoi se dau în plată activele. Nu renunţăm însă la a anula acele contracte, pentru că cine le va lua trebuie să le ia degrevate de sarcini“, a declarat recent Gheorghe Piperea. De partea cealaltă, fiscul aşteaptă cu înfrigurare finalul procesului.
„Nu s-a mai făcut nimic, s-a suspendat totul. Am înţeles că bunurile ar fi ale RECONVERSIA şi nu ale debitorului CARNEXPOD şi că ar avea şi hotărâri judecătoreşti în sensul ăsta“, a spus Sorin Cojoacă, şeful Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Comunală nr. 1 Craiova, cel care s-a ocupat de executarea debitorului CARNEXPOD. „Dacă sunt ale RECONVERSIA şi nu ale CARNEXPOD noi nu le mai putem executa. O să recuperăm banii la buget aşa cum s-au recuperat prejudiciile din rambursările ilegale de TVA“, a conchis directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Silviu Dumitru, vizibil iritat că fiscul va rămâne cu buza umflată ca şi în cazul returnărilor de TVA.   

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII