10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGreva minerilor ar aduce pagube imense

Greva minerilor ar aduce pagube imense

Conducerea Complexului Energetic Rovinari (CER) încearcă să convingă sindicatele din unitate să renunţe la greva de mâine, pentru a evita pierderile care sunt estimate la zeci de milioane de lei zilnic, în cazul opririi lucrului.

Administraţia Complexului Energetic de la Rovinari este hotărâtă să determine sindicatele să renunţe la greva generală programată pentru mâine, începând cu ora 7.00. Într-un comunicat remis presei, conducerea Complexului Energetic de la Rovinari, în frunte cu directorul Departamentului de resurse umane – legislaţie, Ion Stanciu, pledează pentru folosirea negocierilor ca instrument de luptă sindicală şi renunţarea la greva generală: „Conducerea Complexului Energetic Rovinari SA face apel atât la Federaţia Naţională Mine-Energie şi la cele două sindicate reprezentative – Sindicatul Minerul EMC Rovinari şi Sindicatul Liber Energia Rovinari – pentru a continua negocierile, cât şi la autorităţile statului implicate în acest conflict, în vederea soluţionării diferendului respectiv. Pagubele produse de întreruperea lucrului sunt foarte mari, astfel că prin reducerea a 2/3 din capacitatea energetică a termocentralei se produc perturbări serioase în sistemul energetic şi pierderi materiale pentru complex, în valoare de zeci de milioane de lei zilnic. De asemenea, oprirea utilajelor în cariere conduce la perturbări serioase în asigurarea cărbunelui energetic în această perioadă“, se menţionează în comunicatul semnat de directorul de resurse umane al CE Rovinari.

Directorul CE Rovinari nu vrea grevă

Noul director al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a declarat că va încerca să convingă sindicatele să nu mai facă grevă, pentru a nu apărea pagube în sistemul energetic: „Voi încerca să le explic că trecerea la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului nu va însemna neapărat privatizare şi, implicit, pierderea locurilor de muncă“, a declarat Laurenţiu Ciurel, noul director al Complexului Energetic Rovinari. În urmă o săptămână, la Târgu Jiu a avut loc un simpozion dedicat strategiei energetice a României. La întâlnire au participat şeful Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu, şi secretarul de stat pentru minerit şi energie din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, Darius Meşca. Aceştia au purtat discuţii cu lideri de sindicat, în frunte cu şeful Federaţiei Naţionale Mine – Energie, Marin Condescu, precum şi cu parlamentarii din Oltenia, dar şi cu reprezentanţi ai Complexurilor Energetice, ai autorităţilor judeţului Gorj şi societăţii civile.
Din concluziile desprinse în urma simpozionului a rezultat că AVAS intenţionează să scoată la privatizare Complexurile Energetice de le Rovinari şi Turceni în anul 2008, pentru cele două entităţi existând deja oferte din Europa. 

Condescu, la negocieri

Preşedintele Federaţiei Naţionale Mine-Energie, Marin Condescu, a plecat ieri la Bucureşti pentru a purta negocieri cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Valorificarea Activelor Statului şi Ministerului Economiei şi Finanţelor. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS