23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul a modificat Legea îmbunătăţirilor funciare

Guvernul a modificat Legea îmbunătăţirilor funciare

Legea îmbunătăţirilor funciare a fost modificată astfel încât contractele pentru efectuarea de irigaţii în anul 2007 să poată fi încheiate până la data de 30 iunie 2007, a anunţat astăzi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Decebal Traian Remeş, la finalul şedinţei de Guvern.
O altă modificare va permite şi fermierilor şi producătorilor individuali care nu au încheiat contracte, să opteze pentru contracte multianuale de irigaţii, se arată într-un comunicat de astăzi al Executivului.
Măsurile au fost luate de Guvern în condiţiile în care din totalul de 257 de organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii, numai 173 au încheiat încă contracte de irigaţii pană la 31 ianuarie 2007, pentru o suprafaţă de 281.000 de hectare.
O altă ordonanţă de urgenţă adoptată de Executiv se referă la modificarea structurii bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Modificările au fost aduse pentru a putea fi puse în practică măsurile anunţate ieri cu privire la majorarea subvenţiei pentru irigaţii. Este vorba despre creşterea subvenţiei pentru irigaţii de la 3,9 milioane lei vechi/ha la 7 milioane lei vechi/ha.
De asemenea, modificarea structurii bugetului vizează şi realizarea criteriilor pentru funcţionarea centrelor locale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură.
Ministrul Remeş a spus că la viitoarea rectificare bugetară Ministerul Agriculturii va primi circa 5500 miliarde lei vechi, din care aproximativ 1500 de miliarde lei vechi vor fi alocaţi pentru centrele APIA. „Dacă vom reuşi să conducem bine lucrurile şi procesul de achiziţie, ne vom rezolva între 120-150 de centre locale, care să asigure atât pentru salariaţi cât şi pentru fermieri condiţii civilizate de lucru, de muncă, de păstrare a documentelor, de funcţionare a tehnicii de calcul” a afirmat Decebal Traian Remeş.
Printr-o altă hotărâre aprobată în şedinţa de astăzi, Guvernul a alocat 182, 93 milioane lei noi pentru sprijinirea sectorului vegetal din agricultură:  cultivarea legumelor şi fructelor, plantelor medicinale, cartofului, tutunului sau hameiului, precum şi sprijinirea plantaţiilor pomicole şi viticole, a legumelor produse în sere încălzite, dar şi a sectorului de industrializare a legumelor şi fructelor.
Ministrul Agriculturii a mai declarat că Guvernul a obţinut o prelungire a datei de depunere a cererilor pentru plăţile directe destinate agriculturii de la 15 la 31 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS