15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBarajul de la Işalniţa - Dolj, prioritate guvernamentală

Barajul de la Işalniţa – Dolj, prioritate guvernamentală

Punerea în siguranţă a barajului Işalniţa din judeţul Dolj, lucrările de protecţie şi consolidare a falezei pentru zona Olimp Nord, judeţul Constanţa, sau apărarea malului stâng pe braţul Borcea, în zona localităţii Borcea, din judeţul Călăraşi, sunt investiţii prioritare din lista infrastructurii de mediu, conform unei Hotărâri de Guvern adoptate în şedinţa de astăzi.
Lista obiectivelor prioritare din infrastructura de mediu cuprinde 121 de proiecte care vizează lucrări de punere în siguranţă a unor acumulări, precum şi lucrări de înlăturare a efectelor inundaţiilor care au avut loc în ultimii doi ani. Aceste obiective vor fi finanţate din credite externe şi din fonduri provenind de la bugetul de stat. Valoarea estimată a investiţiilor pentru proiectele cu finanţare din credite externe este de peste 115 milioane lei pentru anul 2007, peste 490 milioane lei pentru anul 2008, peste 550 milioane lei pentru anul 2009 şi peste 490 milioane lei pentru anul 2010. Pentru perioada 2011-2016 se estimează o finanţare de peste 58 milioane lei pe an.
De asemenea, printre obiectivele de investiţii prioritare din infrastructura de mediu se numără punerea în siguranţă a barajului Iezer din judeţul Călăraşi şi regularizarea râului Olteţ în zona oraşului Balş, judeţul Olt.
Investiţiile estimate pentru obiectivele finanţate din fonduri bugetare se ridică la peste 91 milioane lei în anul 2008, peste 176 milioane lei pentru anul 2009, peste 126 milioane lei pentru anul 2010, peste 78 milioane lei pentru anul 2011 şi peste 25 de milioane lei pentru anul 2020.
Realizarea lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor are ca scop prevenirea efectelor distructive ale apelor mari, punerea în siguranţă a obiectivelor economice deja existente, dar şi crearea de noi surse de apă, asigurarea apei potabile la parametrii corespunzători normelor sanitare şi de igienă publică şi eliminarea pericolului de pierdere a vieţilor omeneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS