20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCorecţii negative la SIF-uri

Corecţii negative la SIF-uri

Piaţa de capital a fost marcată de scăderea cotaţiilor la societăţile de investiţii financiare. Analiştii apreciază că în această săptămână agitaţia politică va influenţa cotaţiile acţiunilor la BVB.

Valoarea tranzacţiilor efectuate săptămâna trecută la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a continuat să fie ridicată, atingând valoarea de 620 de milioane de lei. Un sprijin important a venit din partea obligaţiunilor, unde s-a procesat tranzacţia de alocare a ofertei primare de obligaţiuni a Băncii Europene de Investiţii (BEI). Media zilnică a schimburilor a urcat la 124 de milioane de lei. Toţi indicii bursei au înregistrat corecţii negative de 4-5%, cu excepţia ROTX, care a pierdut doar 1,84%. BET-C a fost singurul indice care a bifat un nou maxim istoric în debutul săptămânii, având cel mai bun randament la acest nivel faţă de sfârşitul lui 2006: 21,04%. În piaţa deal s-a derulat o singură tranzacţie cu 300.000 de titluri SIF Oltenia, la preţul de 3,57 lei/acţiune. Cei mai câştigaţi au fost acţionarii Kandia-Excelent, la care cotaţia a urcat cu 14,88%, urmaţi de cei de la Armătura Cluj-Napoca, cu o creştere de 13,21%, şi de cei ai Energopetrol Câmpina, cu o creştere de 13,01%.
Cel mai mult au scăzut acţiunile Turism Băile Felix, care au pierdut 40,86%, urmate de cele ale Băncii Transilvania, cu o depreciere de 34,68%, şi de cele ale Zimtub Zimnicea, cu scădere de 24,28%, aceste ajustări din piaţă fiind normale dacă ţinem cont de acţiunile gratuite care urmează să intre în câteva luni în conturile acţionarilor.

Rompetrol, în con de umbră

În general, bursa a fost marcată de scăderi, lucru explicabil prin prisma tendinţei de marcare a profiturilor în zona maximelor istorice, a evoluţiei nefavorabile a burselor învecinate, cât şi a apropierii datei referendumului, când se aşteaptă ca scena politică să fie agitată, cu posibile influenţe asupra pieţei de capital. „Săptămâna următoare se anunţă una volatilă după depăşirea datelor de înregistrare, însă, ulterior, după ce şi zona politicului se va mai calma, piaţa va avea o direcţie mai clară“, a precizat Leonard Şonei, responsabil al agenţiei Intercapital Invest Craiova.
Cotaţiile Rompetrol Rafinare Constanţa au evoluat descendent, pe fondul intrării segmentului petrolier într-un con de umbră, în dauna celui financiar-bancar. Investitorii probabil au considerat că există suficient timp pentru a lua şi mai ieftin aceste titluri din piaţă, mai ales că trecerea societăţii pe profit este prognozată abia spre sfârşitul anului. Acţiunile acestui emitent au pierdut 7,48%, până la valoarea de 0,0953 lei/acţiune.
Cele cinci SIF-uri au înregistrat o primă săptămână de corecţii mai serioase, pierzând 4,83%, pe fondul votului nefavorabil dat de Senat proiectului de ridicare a pragului de deţinere la 5%, dar şi a depăşirii datei de înregistrare, în cazul SIF Oltenia. SIF-urile nu au avut dată de înregistrare comună şi scăderea unora din ex-dividend s-a transformat în scădere şi pentru altele, chiar dacă încă nu erau cum-dividend. 

Societate               Evoluţie              Cotaţie 11 mai 2007
—————————————————————————————————————————
SIF Oltenia            -8,42%                3,48 lei/acţiune
—————————————————————————————————————————
Artrom Slatina       -6%                     7,05 lei/acţiune
—————————————————————————————————————————
Alro Slatina           -6%                      7,05 lei/acţiune
—————————————————————————————————————————
OLTCHIM
Râmnicu Vâlcea     -4,66%                4,5 lei/acţiune
—————————————————————————————————————————
Electroputere        -3,5%                  0,248 lei/acţiune
Craiova
—————————————————————————————————————————
Şantierul Naval     -2,21%                13,3 lei/acţiune   
Orşova
—————————————————————————————————————————-

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS