16.2 C
Craiova
marți, 28 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTratative cu lichidatorii băncii

Tratative cu lichidatorii băncii

Lichidatorii BIR au dezvăluit ieri că tratează cu Dinel Staicu stingerea creanţelor pe care societăţile controlate de acesta le au către bancă. Staicu ar vrea să scape de creanţe prin darea în plată a unor active ale RECONVERSIA Podari. Suma revendicată de lichidatori: zece milioane de euro.

 Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul ROMINSOLV Consulting SRL, societatea care lichidează RECONVERSIA SA Podari pentru a recupera creanţele pe care aceasta le are către BIR, a aruncat ieri pe piaţă o informaţie-bombă: controversatul om de afaceri Dinel Staicu, cel care controlează din umbră RECONVERSIA, tratează prin avocaţii săi stingerea creanţelor către BIR. Piperea a dezvăluit că în ultimele luni a avut mai multe discuţii cu reprezentanţii lui Staicu, pentru stingerea amiabilă a litigiului dintre cele două părţi. „În acest moment, o societate angajată de noi efectuează o expertiză a mai multor active ale RECONVERSIA. Este vorba de Abatoarele Mofleni, Podari şi FRIGORIFER Craiova. Procedura se numeşte în dreptul civil «dare în plată».
Avem de recuperat de la societăţile lui Dinel Staicu circa zece milioane de euro. Sperăm ca până în vacanţa judecătorească să stingem acest conflict“, a afirmat Gheorghe Piperea.

Prima încercare – eşuată

Anul trecut, cele două părţi au mai încercat o dată stingerea conflictului, într-un mod care i-a înfuriat pe acţionarii BIR. În septembrie 2006, ROMINSOLV Consulting SRL şi RECONVERSIA Podari au hotărât să vândă în bloc imobilele aflate în garanţia BIR către REBONIS Corp SRL, pentru suma de 1,75 milioane de euro. REBONIS este controlată de Iulian Siclitaru, unul dintre apropiaţii lui Dinel Staicu, pe care l-a avut partener în mai multe afaceri. La acea vreme, înţelegerea a fost contestată de acţionarii BIR, care au susţinut că suma avansată de REBONIS este nereală, fiind mult sub valoarea de piaţă a activelor. Acţionarii BIR au făcut o expertiză conform căreia activele pentru care s-a făcut înţelegerea cu REBONIS Corp SRL pentru 1,75 milioane de euro au fost evaluate la valori mult mai mari. Astfel, Abatorul Podari avea o valoare de 1,70 milioane de dolari, Abatorul Mofleni – 528.430 de dolari, FRIGORIFER Craiova – 2,63 milioane de dolari, iar imobilul din str. Mihai Viteazul – 818.000 de dolari. Specialiştii susţin că la preţurile actuale aceste imobile ar valora circa zece milioane de dolari. „Am renunţat la acea înţelegere, dar au fost şi acţionarii care au contestat. Acum avem altă variantă, dar nu cu firma lui Iulian Siclitaru. Nu pot să vă divulg numele societăţilor“, a mai afirmat Gheorghe Piperea.
Dinel Staicu nu a putut fi contactat ieri pentru a detalia stadiul discuţiilor cu lichidatorii BIR. Dacă în vechea variantă interesul său era să răscumpere creanţele prin intermediul lui Siclitaru plătind cât mai puţini bani, acum este de presupus că va fi mulţumit ca activele să fie supraevaluate, pentru a acoperi întreaga creanţă la BIR. Ciudat este însă ca Staicu să ia această decizie tocmai acum, când acuzaţiile aduse de procurorii DNA nu-şi mai au obiect, din moment ce infracţiunile la care era încadrat au fost dezincriminate de legea penală, litigiul rămânând unul pur comercial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS