19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranţa: Ultimele sondaje indică victoria lui Sarkozy

Franţa: Ultimele sondaje indică victoria lui Sarkozy

Favoritul la alegerile prezidenţiale din Franţa, Nicolas Sarkozy, ar învinge-o pe socialista Segolene Royal, cu 55% faţă de 45%, potrivit ultimelor sondaje publicate înainte de încheierea campaniei oficiale, transmite AFP.

După anunţarea rezultatelor primului tur din 22 aprilie, toate sondajele l-au prezentat pe Sarkozy drept învingător în al doilea tur de scrutin, dar în general la o diferenţă mai mică. Potrivit institutului BVA, Nicolas Sarkozy este în creştere cu 3% faţă de sondajul anterior, iar Royal este cu 3% în scădere.

Din cei 6,8 milioane de alegători ai candidatului de centru Francois Bayrou, eliminat în primul tur, 41,3% o vor vota pe Royal, 37,7% vor opta pentru Sarkozy, iar 10,1% vor preda buletine nule sau vor absenta de la vot. În jur de 9,1% dintre ei nu ştiau încă ce vor face duminică.

Potrivit sondajului BVA, 51% dintre francezi consideră că Nicolas Sarkozy a fost mai convingător în timpul dezbaterii televizate de miercuri seară, faţă de 29% câţi au fost convinşi mai degrabă de Royal.

Potrivit unui sondaj Ipsos/Dell, Sarkozy este în creştere cu un punct, iar Royal în scădere cu un punct. Dintr-o 100 de alegători ai lui Bayrou, 35 o vota pe candidata socialistă, 36 pe Nicolas Sarkozy, iar 29 nu vor vota. Sondajul mai arată că 21% dintre alegătorii stângii radicale îl vor vota pe Sarkozy, în creştere cu 8%. Royal ar urma să fie votată de 64% din acest electorat, în scădere cu 2%.

Acestea au fost ultimele sondaje publicate în Franţa înainte de sfârşitul campaniei electorale, la miezul nopţii trecute. Publicarea oricăror sondaje sau estimări este interzisă înainte de închiderea ultimelor secţii de vot, duminică la ora locală 20 (21, ora României).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS