13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLa graniţa dintre România şi Bulgaria controlul la frontieră va fi comun

La graniţa dintre România şi Bulgaria controlul la frontieră va fi comun

La graniţa dintre România şi Bulgaria controlul la frontieră va fi comun, acesta fiind primul pas către desfiinţarea graniţelor între cele două state membre ale Uniunii Europene.
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Bulgaria privind controlul comun al trecerii frontierei, semnat la Bucureşti la 21 decembrie 2006.
Prin încheierea documentului bilateral de cooperare se urmăreşte fluidizarea traficului, eficientizarea utilizării resurselor pentru ambele părţi, îmbunătăţirea din punct de vedere calitativ al controlului la trecerea frontierei pentru cetăţenii celor două state, în special prin reducerea timpilor de aşteptare.
Actul normativ reglementează procedurile de control la frontiera bulgaro-română potrivit principiului „one stop control”. Acest principiu prevede controlul într-un singur punct, fie acesta pe diagonală, respectiv numai pe fluxul de intrare în cele două state, fie într-o singură locaţie prevăzută pe teritoriul unui stat sau altul.
Prin această procedură europeană este asigurată o eficienţă sporită a actului de control, permiţându-se utilizarea, de către fiecare stat, a numărului maxim de artere de control la intrarea în propria ţara, în funcţie de valorile de trafic. Această metodă a redus considerabil timpii de aşteptare la graniţă şi a fluidizat traficul în punctul de trecere a frontierei.
Controlul în comun cu Bulgaria se efectuează în următoarele locaţiile Giurgiu – control pe diagonală, Vama Veche – pe teritoriul român, Ostrov – pe teritoriul bulgar, Negru Vodă – pe teritoriul bulgar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS