Acasă Actualitate Asistentii de pe salvare, pusi sa aleaga intre legislatie si viata bolnavilor

Asistentii de pe salvare, pusi sa aleaga intre legislatie si viata bolnavilor

-

Angajatii serviciilor de ambulanta din intreaga tara au, de la 1 aprilie, motive serioase pentru a relua protestele declansate in luna ianuarie. Ministerul Sanatatii Publice nu a reusit sa elaboreze un act normativ care sa modifice Ordinul nr. 1.092/ 2007, privind stabilirea competentelor si atributiilor echipajelor publice de interventie de diferite niveluri in faza prespitaliceasca, motiv pentru care ordinul respectiv este din nou in vigoare incepând de la 1 aprilie. Potrivit acestui ordin, competentele asistentilor medicali sunt reduse la nivelul unui paramedic, desi asistentul medical se pregateste pentru aceasta profesie vreme de trei ani, in timp ce paramedicul doar doua-trei luni. Ca sa faca o injectie cu algocalmin sau sa administreze atropina, adrenalina, sedative, antispastice, diuretice sau antihipertensive orale, de exemplu, asistentul trebuie sa ceara voie medicului coordonator de la Salvare, misiune care, dupa parerea conducerii Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ) Dolj, va fi greu de realizat, mai ales de catre echipajele angajate la statiile din mediul rural.


In acelasi timp, numarul medicilor este mult sub cel necesar pentru desfasurarea corespunzatoare a activitatii, motiv pentru care in anumite situatii echipajele fara medici care se vor deplasa pe teren vor fi puse in situatia de a nu putea acorda asistenta medicala necesara pentru a salva viata bolnavilor.


„Oficial nu am primit nimic de la minister. Ordinul este in vigoare, iar noi incercam pe cât posibil sa-l respectam, desi ne va fi foarte greu“, a sustinut dr. Cristian Gângioveanu, managerul SAJ Dolj.


Dupa sesizarile venite din partea sindicatelor, dar si a conducerilor mai multor servicii de ambulanta din tara, Ordinul Asistentilor Medicali si Moaselor din România a depus la rândul sau un protest la Ministerul Sanatatii Publice, prin care condamna reducerea competentei asistentilor medicali.

ȘTIRI VIDEO GdS

Francezul Claude Dielna, în vizorul Universităţii Craiova

Universitatea Craiova vrea să se întărească în apărare chiar înaintea derbiului cu CFR Cluj, din ultima etapă a sezonului regulat. Alb-albaştrii sunt...

Gospodărie în flăcări la Săcelu

Pompierii gorjeni au fost solicitați să intervină miercuri dimineață pentru gestionarea unei situații de urgență generată de un incendiu izbucnit la o...