Reprezentantii Centrului Militar Zonal Craiova sperau sa fie o concurenta mult mai mare pentru angajarea in armata ca soldat sau gradat voluntar.
Concursul pentru angajarea in armata pe posturile de soldati si gradati este in desfasurare. Desi in Dolj s-au interesat de o cariera in armata peste 2.000 de tineri, doar 512 dintre ei si-au depus dosare pentru selectare in vederea angajarii. „Este surprinzator faptul ca multi tineri nu au curaj sa se prezinte la concurs, desi s-au interesat de oportunitatile angajarii in armata. Ne asteptam ca, din cei peste 2.000 de tineri care ne-au contactat, cel putin jumatate sa-si depuna dosarul“, a declarat lt. col. Ion Muraretu, ofiter de relatii publice al Centrului Militar Zonal Craiova.
Trei probe de concurs
Pe 15 martie s-a incheiat recrutarea tinerilor doljeni care vor sa se angajaze in armata ca soldati sau gradati, dosarele celor care au optat pentru o cariera sub arme fiind trimise la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Alba Iulia, unul dintre cele trei astfel de centre din tara in care se sustin examenele de angajare in rândul Fortelor Armate. Aici, cei aproximativ 4.000 de candidati din judetele arondate acestui centru vor participa la concursul pentru ocuparea a aproximativ 1.300 de locuri de soldat sau gradat din judetele respective.
Concursul consta in trei probe. Proba de pregatire fizica are doua componente: o proba de rezistenta, constând in alergare pe distanta de 2.000 m, si una de parcurgere a unui traseu cu obstacole (mersul pe bârna, saritura peste o capra, trecerea pe sub reteaua de sârma etc.). Testarea psihologica presupune un set de teste al caror rezultat este menit sa determine nivelul de inteligenta, dar si datele de personalitate ale candidatului. Ultima proba este interviul, care are drept scop depistarea unor eventuale probleme de dictie, dar si stabilirea motivatiei candidatului pentru urmarea unei cariere militare.
Repartizare ca la liceu
La recrutare, candidatii au avut posibilitatea sa-si exprime, in ordine, trei optiuni pentru unitatile militare in care doresc sa fie angajati. Selectarea se face intr-un sistem similar celui de admiterea la liceu, in sensul ca, in ordinea mediei de admitere, candidatul poate sa obtina un post de soldat sau gradat la vreuna din unitatile pentru care a optat. Daca locurile la unitatile de pe lista lui de optiuni s-au ocupat de cei cu medii mai mari, candidatul este declarat „admis in asteptare“ (un fel de admis fara loc), el neputând fi redistribuit la alte unitati unde nu s-au completat locurile, ci trebuind sa astepte pâna la urmatoarea serie de recrutari (care in acest an va avea loc in perioada septembrie – decembrie). Atunci, fara sa mai sustina examen, va participa pe baza mediei de admitere deja obtinute la o noua selectare, conform optiunilor deja exprimate.
Avantaje pentru cei care au facut armata
Concursul s-a incheiat deja pentru cei care s-au indreptat catre armele Aviatie si Marina, fiind in curs de desfasurare examenul pentru Fortele Terestre. Rezultatele definitive ale concursului vor fi cunoscute pâna pe 5 aprilie, când fiecarui candidat declarat admis i se vor comunica unitatea la care a fost repartizat si centrul de pregatire la care se va instrui inainte de a-si incepe activitatea.
Dupa admitere, candidatii declarati admisi vor urma o perioada de instructie de doua – cinci luni, ce cuprinde doua module: un modul de pregatire individuala, pe care il parcurg doar cei care nu si-au satisfacut stagiul militar, si un modul de perfectionare a pregatirii de specialitate, urmat de toti cei admisi.
Conform unor statistici intocmite de MApN pe baza rezultatelor de pâna acum ale admiterii pe posturile de soldat si gradat, 70% dintre cei admisi provin din mediul urban, iar 30% din mediul rural. 12% dintre proaspetii soldati sau gradati sunt femei. 10% dintre cei admisi ca soldati si gradati sunt studenti sau absolventi de studii superioare, 60% sunt absolventi de liceu, iar restul de 30% au absolvit scoala profesionala.
Salariu de 1.000 de lei
La angajare, primul contract al militarilor voluntari se va incheia pe o perioada de patru ani. Tinerii vor beneficia de solda lunara, echipament, hrana, asistenta medicala si medicamente gratuite. Veniturile banesti lunare ale soldatului voluntar debutant se situeaza in jurul sumei de 1.000 de lei.