19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAPIA, luata in colimator de primari

APIA, luata in colimator de primari

Subventiile UE acordate taranilor doljeni prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura au semanat samânta de scandal intre administratia locala si autoritatile statului. Ieri, mai multi primari i-au reclamat directorului APIA, Sergiu Dragancea, ca toate centrele institutiei sunt prost organizate.


Scandalul cererilor de subventie pentru suprafetele de teren agricol detinute de tarani a inceput in cadrul intâlnirii comisiei consultative dupa ce directorul Sergiu Dragancea a facut o scurta prezentare a stadiului in care se afla in prezent programarea la centrele APIA a celor 80.000 de fermieri din Dolj pentru completarea formularelor. Dragancea a declarat ca filiala APIA este in grafic cu programarea pe zile si ore a fermierilor si a cerut sprijinul primarilor pentru mobilizarea oamenilor. „Din cei 80.000 de fermieri din judet, au fost programati pâna acum 17.000, iar 11.000 dintre ei deja au rezolvat problema cu documentele, adica aproximativ 58%. In prezent, a fost acoperita aproximativ 20% din suprafata. Sunt unele comunitati care merita laudate pentru ca s-au prezentat in numar mare, precum cea din Diosti, dar si altele unde au venit foarte putini, precum Leu sau Castranova. De exemplu, in Leu, din 544 de fermieri au venit decât 53“, a spus directorul Sergiu Dragancea.


Primarii reclama lipsa de organizare la APIA


Prezentarea facuta de directorul APIA nu le-a picat insa tocmai bine edililor din sala. Acestia l-au acuzat pe Dragancea ca pune zilnic pe drumuri batrâni de 70 de ani carora le spune fermieri, obligându-i sa parcurga zeci de kilometri pâna la centrul APIA doar pentru a completa niste hârtii. „Ce se intâmpla la centrele din judet e haos total. Sunt oameni de 60 – 70 de ani care se duc la centre si stau pe acolo pentru ca salariatii APIA nu sunt pregatiti, iar registrele nu sunt puse la punct. Am fost nevoiti sa deplasam noi oameni de la primarie cu registrele agricole acolo la centru. Toata primaria e la Bechet acum si nu mai merge nimic in primarie“, i-a strigat directorului unul dintre edilii prezenti in sala, afirmatii sustinute pe parcursul intâlnirii de alti patru primari.


Fermierii APIA, batrâne de 70 de ani


Seful APIA Dolj a recunoscut ca situatia este grea in judet, insa a mentionat ca toate demersurile sale pentru modificarea legislatiei si trimiterea cererilor in teritoriu, la administratia locala, au primit raspuns negativ din partea autoritatilor centrale. „Eu ma ocup de toate cele cinci judete si e aceeasi situatie ca in Dolj. Am facut patru note de fundamentare inainte de 1 ianuarie si una dupa aceasta data. La cele patru am primit raspuns negativ. Mi s-a explicat ca sunt regulamente ale Uniunii Europene si unde-i lege, nu-i tocmeala“, a spus Dragancea. Schimbul de replici din sala a devenit insa si mai dur o data cu interventia vicepresedintelui consiliului judetean, Constantin Dascalu, care a sugerat chiar demisia directorului APIA daca situatia nu va fi rezolvata. „Lasa, domnule, ca vine altul daca dumneata nu poti sa rezolvi. Ce vorbiti de fermieri, ca sunt babe de 70 de ani. Cei care au venit pâna acum sunt marii fermieri din Dolj si de aceea suprafata rezolvata este atât de mare. Legile astea sunt facute pentru strainatate, unde sunt numai mari fermieri, nu pentru noi, unde toata lumea e fermier“, a spus vicele Dascalu.


Revolta primarilor, soldata cu promisiuni


Ca situatia care se inregistreaza la centrele APIA din Dolj nu poate fi rezolvata de conducerea din judet a declarat si prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, care a precizat ca a facut nenumarate demersuri pe lânga autoritatile din Ministerul Agriculturii, demersuri ramase pâna acum fara nici un rezultat concret. „Cunoastem situatia si am inaintat demersuri catre tot ce inseamna Ministerul Agriculturii, inclusiv la directorul general al APIA, insa raspunsul a fost acelasi. Voi face din nou in scris o interventie cu problemele mentionate pentru ca nu e normal sa dislocam tot judetul pentru asta. Joi, cel târziu, voi fi din nou la Bucuresti la minister pentru a discuta aceste chestiuni“, a precizat prefectul Nicolae Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS