13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024

Copiii si perlele lor

Sunt irezistibili, il intrec de multe ori atunci când pocesc cuvintele chiar si pe cel mai mare comediat al lumii.


Doamnele educatoare sau chiar directoare de gradinite au devenit fanii devotati ai micutilor carora le indruma pasii zilnic. Si, ca orice fan inrait, intocmesc deseori liste intregi cu perlele micutelor „vedete“. Se amuza copios, caci nu este zi fara ca micile staruri sa nu uimeasca, sa nu impresioneze sau sa nu stârneasca amuzamentul asistentei, al fanilor.


Asa ca, oricât de suparate si oricât de apasatoare ar fi gândurile care ii macina pe dascali, totul se naruie când ajung la gradinita si dau peste vreun Radu Popescu care, ascuns sub masca lupului din povestea „Scufita rosie“, incearca sa-si sperie educatoarea. Apoi repede, ca nu cumva „doamna“ sa izbucneasca in plâns din cauza sperieturii, isi da repede masca jos, spunând: „Doamna, nu va speriati! Sunt eu, Radu Popescu“. Si apoi o cuprinde dragastos cu mâinile de picioare. Isi face intrarea in scena si micuta Denisa. Azi este trista. Este a doua zi a ei la gradinita. Se afla inca in perioada de acomodare. Educatoarele o primesc cu inima deschisa, caci le-a cucerit din prima zi, când, dupa un tur al gradinitei si dupa ce a facut cunostinta cu cei care urma sa-i devina colegi, a declarat raspicat: „Când voi fi mare, asta va fi barbatul meu“, aratând cu degetul spre Vladut, baiatul blond cu ochii ca marea. De atunci, tacere. Denisa comunica doar cu Vladut.


Variatii pe teme


O alta zi la gradinita, o alta tematica. Astazi se discuta despre meserii. Tema: ce vrei sa te faci când vei fi mare? Ei bine, o data intrebarea lansata, raspunsurile incep sa curga. Din coltul incaperii se aduce: „Vreau sa fiu gunoier“. Din alt colt al masutei: „eu musafir“. Un alt glas, un alt raspuns. „Eu vreau sa fiu topmodel sau dansatoare“. Un alt baietel: „Eu vreau sa fiu tractorist“.


Cursul discutiei este mutat spre alt domeniu. Se primesc raspunsuri demne de mentionat, chiar si in registrele educatoarelor ale sau directoarelor. La intrebarea: „De ce ne spalam pe mâini?“, raspunsul plin de haz: „Noi ne spalam ca sa dam cu sapun in ochi la microbi“. Tot din domeniul igienei si al sanatatii: „Ce este injectia?“. Revin in prim-plan microbii: „Lichidul la injectie e otravicios, ca sa-i omoare pe microbi“.


Intr-o alta zi, o noua dilema: „Care este diferenta intre un baiat si o fetita?“. Daca pentru Bianca, fetita cu parul prins in codite, raspunsul este clar: „Eu“, pentru, Clara lucrurile nu sunt tocmai limpezi. „Daca fetite sunt cele care au codite si parul lung, de ce Cosmin, care este baiat, are parul lung? Este un baiat-fetita?“. Greu de lamurit o astfel de dilema. Afara incepe sa ploua, lucru care face ca discutia sa fie intrerupta brusc de Horatiu, musafirul din grupa mica. Acesta aruncându-si ochii pe fereastra si vazând picaturile de ploaie, nu-si poate stavili cuvintele ce-i stau pe limba si izbucneste: „Doamna, cerul face pisu“.


Dragoste de gradinita


Alta gradinita, alte personaje dragute cu perlute. I se spune Ţutu. Asa l-a alintat mama sa de când era un bot cu ochi. Astazi poarta acelasi nume. El ar fi dispus sa se „marite“ cu prietena lui, Iuli, dar ea, pur si simplu, nu vrea. Asa ca, pâna când se va rezolva aceasta problema, micutul se ocupa intens de viitorul Ioanei, surioara lui cu un an mai mica. Pentru ca ea sa nu ramâna singura, el ii cauta un sot.


Ţutu crede ca un tip ca Virgil, prietenul lui din „grupa fluturasilor“, ar fi foarte potrivit, dar Ioana a marturisit ca si-ar dori un sot… mai cret, ca Emil. Si Carina, fetita cu parul balai de la grupa „Buburuzele“, are câtiva admiratori. O spune chiar educatoarea, care a devenit confidenta lui Ionut, baiatul acela plapând cu ochelari, care plânge in fiecare zi friguroasa atunci când intra de afara in clasa pentru ca „Nu mai vad“, caci ochelarii i se aburesc.


Ba, mai mult, si-a facut o obisnuinta din a povesti diverse intâmplari petrecute cu o zi inainte in familia sa. Nu e zi in care sa nu-i fi destainuit celei de la catedra câte un secret. Astazi, vazându-l pe Morandi la televizor, s-a dus, conform obiceiului, la educatoare, i-a facut semn sa coboare urechea pentru a-i sopti ca „Mami spune ca s-a indragostit de baiatul asta“.


Zâmbetul se zareste pe chipul educatoarei. Au reusit si de aceasta data sa o faca sa se distreze si sa uite de grijile care o macina. Sunt vedetele ei, iar ea, fanul lor inrait.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS