13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Partide de un leu

Sarac si cinstit. Asa caracterizeaza politicienii modul in care isi câstiga existenta organizatiile judetene ale partidelor sub culorile carora au fost alesi.


V-ati gândit vreodata ce sta in spatele florilor, fluturasilor sau al calendarelor personalizate primite pe strada de la tineri care poarta haine cu sigla unui partid politic? Fiecare formatiune are metodele sale de a-si face reclama si, implicit, un buget croit pe masura nevoilor si construit din cotizatii sau donatii. Politicienii doljeni spun ca modul de colectare a banilor necesari campaniilor sau chiar functionarii in conditii normale a organizatiilor variaza de la o formatiune la alta, in functie de prevederile statutare si de hotarârile luate in cadrul conducerii. Toate aceste modalitati graviteaza insa in jurul sumei de un leu. Toti reprezentantii partidelor chestionati cu privire la modul in care se strâng veniturile filialelor judetene au declarat ca persoanele care isi depun adeziunea au obligatia de a plati o cotizatie lunara de un leu.


Reteta democratilor: un leu si oameni de afaceri


Potrivit secretarului executiv al PD Dolj, Gelu Visan, la democrati functioneaza principiul autonomiei financiare a organizatiilor locale. Asta inseamna ca nici o organizatie comunala nu primeste vreun leu de la judet, iar filiala judeteana se autofinanteaza. Concret, membrii simpli de partid trebuie sa plateasca lunar un leu, iar consilierii locali si judeteni, care s-au ales cu functii pe liste de partid, finanteaza din când in când actiunile proprii. Gelu Visan, care este si consilier judetean, a declarat ca la bugetul partidului contribuie foarte mult si oamenii de afaceri membri ai PD, care fac donatii, insa directorii institutiilor deconcentrate membri PD nu sunt obligati sa contribuie cu nimic in plus fata de cotizatie. „PD are doua surse de venit: cotizatii si contributii sau donatii. Indiferent de functia publica detinuta, cotizatia la PD este aceeasi, un leu pe luna, insa consilierii locali si judeteni, care au fost alesi pe listele partidului, pot face contributii si in general acestea constau in finantarea unei actiuni proprii. Cuantumul lor nu este impus, fiecare da cât vrea. La PD functioneaza principiul autonomiei fiecarei organizatii locale, adica se autofinanteaza. Daca sursele noastre de finantare ar fi legate de faptul ca suntem la putere, daca am trece in opozitie ar insemna o scadere drastica a veniturilor“, a spus Gelu Visan. Potrivit liderului democrat, cheltuielile de functionare ale organizatiei pentru sediul din strada Fratii Buzesti sunt acoperite in totalitate de chiria perceputa cabinetelor parlamentare ale deputatului Marian Jean Marinescu si senatorului Radu Berceanu, care sunt gazduite tot de PD Dolj.


Liberalii nu se inteleg la cotizatii


In privinta modului de colectare a veniturilor catre bugetul filialei, liberalii nu au ajuns inca la un acord. In timp ce presedintele PNL Craiova, Ion Groza, declara duminica faptul ca banii perceputi membrilor de partid sunt diferentiati pe functia detinuta si se cumuleaza in cazul mai multor functii, ieri presedintele PNL Dolj, senatorul Mario Ovidiu Oprea, a precizat ca doar membrii cu functii politice in cadrul partidului sunt obligati sa cotizeze cu mai multi bani. Potrivit acestuia, liberalii de rând nu se prea inghesuie sa doneze bani partidului, veniturile organizatiei fiind asigurate integral din donatii. „Exista un sistem de cotizatii diferentiat insa pe functii politice, nu pe functii publice. Directorii de institutii deconcentrate au obtinut functia prin concurs, nu cu sprijinul partidului si nu platesc cotizatie in plus. Doar membrii cu functie platesc o cotizatie mai mare, insa cei simpli platesc un leu pe luna. Ne-am straduit sa nu avem datorii la chirie sau utilitati, dar avem un trai modest“, a spus Mario Oprea.


Alesii pesedisti, recunoscatori partidului cu 5%


Daca partidele aflate la putere declara ca se bazeaza doar pe cotizatii si donatii, PSD, partid de opozitie, introduce termenul de procent din salariu. Conform deputatului Valeriu Zgonea, fiecare consilier local sau judetean, primar sau parlamentar care a fost ales pe listele social-democratilor este obligat sa contribuie lunar la buget cu 5% din veniturile sale, membrii simpli de partid având o cotizatie de un leu. „Membrii simpli de partid au o cotizatie de un leu pe luna, iar ceilalti membri care au o demnitate publica platesc o cota parte din veniturile obtinute. Cota este de 5% din venituri, valabila pentru consilieri locali, primari sau parlamentari. Nu s-a intâmplat insa niciodata ca un functionar public, care a câstigat o functie de director de institutie prin concurs, sa fie obligat sa aduca o cota din venituri“, a precizat Valeriu Zgonea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU