19.4 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateBNR da liber la credite

BNR da liber la credite

Banca Nationala a României nu va mai impune bancilor comerciale sa limiteze rata lunara la 35% din veniturile clientului, in cazul creditelor imobiliare, sau 30% in cazul celor de consum, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.


Aceasta decizie a Bancii Nationale are o legatura directa cu intrarea României in Uniunea Europeana. Astfel, prin noua masura luata, va avea loc un transfer de responsabilitate de la banca centrala la bancile comerciale, a explicat consilierul guvernatorului.


„Zilele urmatoare o sa apara un document al Bancii Centrale catre unitatile bancare si catre unitatile de finantare nebancare. Practic, bancile vor fi nevoite sa studieze foarte bine situatia fiecarui client“, a declarat Vasilescu.


Decizia creste responsabilitatea bancilor comerciale


Cu toate ca bancile nu vor mai avea nici un fel de restrictie la acordarea creditelor, fiecare banca va fi constrânsa sa isi faca reguli interne foarte clare in acest sens, a subliniat presedintele Asociatiei Române a Bancilor, Radu Ghetea.


Aceste schimbari vor conduce la cresterea birocratiei deoarece bancile vor fi nevoite sa complice algoritmul dupa care acorda creditele, intrucât isi vor asuma un risc mai mare, potrivit lui Ghetea.


Aceasta decizie este strâns legata de intrarea României in Uniunea Europeana, unde principiul supraindatorarii priveste nu atât stabilitatea financiara, cât devine o problema sociala, a explicat consilierul guvernatorului. El a adaugat ca aceasta schimbare nu presupune un risc, ci, din contra, „este evitarea unui risc, transferând responsabilitatea de la Banca Centrala la unitatea bancara, transformând reglementarea de catre Banca Centrala in autoreglementare – pentru ca fiecare banca va fi obligata acum sa-si faca un regulament, o norma interna foarte bine structurata“.


Directia de Supraveghere a Bancii Centrale va avea responsabilitati mari


Bancile vor avea, de acum, responsabilitati foarte mari, insa consilierul guvernatorului a precizat ca „responsabilitati mari va avea – asa cum este buna practica in toata Europa – Directia de Supraveghere a Bancii Centrale, care va conlucra cu bancile, privind normele interne ale fiecarei banci“. Vasilescu a tinut sa mentioneze ca, acum, contractul si regulile stabilite de banci cu fiecare client vor juca un rol foarte important.


Banca Nationala a pregatit, incepând cu acest an, un proiect de regulament de creditare pentru persoanele fizice, din care reiese ca au fost eliminate orice reglementari privind avansul si garantiile. „Practic, se flexibiliza in acest sector sistemul de creditare si Banca Centrala renunta la norme si transfera responsabilitatea in domeniul unitatilor bancare si unitatilor de credit“, a explicat Vasilescu.


Anul trecut, Banca Nationala a României a impus, prin Norma 20, anumite limite privind acordarea unui singur credit. Astfel, in cazul in care o persoana intentioneaza sa contracteze un credit pentru investitii imobiliare, suma totala ce trebuie platita lunar trebuie sa nu fie mai mare de 35% din veniturile nete ale respectivei persoane si, dupa caz, ale familiei sale.


Totodata, in situatia in care persoana doreste contractarea unui credit de consum, rata lunara nu trebuie sa depaseasca 30% din veniturile clientului. Creditul de consum include si leasingul financiar. Alta conditie impusa de BNR la acea data era ca suma tuturor creditelor contractate de client sa nu fie mai mare de 40% din totalul veniturilor.


Bancile comerciale trebuie, potrivit aceleiasi norme, sa ia in calcul la acordarea creditului si cheltuielile personale ale clientului. Banca trebuie sa faca doua operatii de scadere inainte de a acorda un credit. Astfel, in prima operatie, din toate veniturile certe brute se scad toate impozitele aferente acestora si se obtine „venitul net 1“. In a doua operatie, din „venitul net 1“ se scad toate facturile care rezulta din contracte – inclusiv cheltuielile cu lumina, caldura, telefonul, impozitele catre stat – si creditele pe care le-a obtinut cetateanul si se obtine „venitul net 2“. Abia asupra acestuia se aplica limitele de indatorare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS