19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024

Raspundem cititorilor

Trimiteti intrebarile dumneavoastra pe adresa: Gazeta de Sud, strada Câmpia Izlaz, nr. 97A, Craiova sau pe e-mail [email protected]


Persoanele cu gradul II de invaliditate, fara scutire de impozit


Domnul Constantin Tarâta, domiciliat in Craiova, a trimis pe adresa redactiei o sesizare in care solicita sprijinul in vederea clarificarii unei cereri pe care a depus-o la Directia de Taxe si Impozite Locale. Domnul Tarâta este pensionar, in vârsta de 73 de ani, având un handicap de gradul II accentuat.


GdS:


Domnule Constantin Tarâta, ne-am interesat pentru dumneavoastra la Directia de Impozite si Taxe Locale. In ceea ce priveste anii 2005 si 2006, scutirea este acordata numai in urma unei cereri pe care o depuneti dumneavoastra. Conform legii, se acorda din prima zi a lunii urmatoare depunerii cererii.


In decembrie 2006, Directia de Impozite si Taxe nu avea cum sa va comunice aceste informatii si urmeaza sa primiti prin posta o decizie de impozit privind obligatiile financiare pe anul 2007.


Articolul 284, al. 4 din Legea nr. 343/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal are urmatorul cuprins: „Impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, taxa pentru eliberarea unei autorizatii pentru desfasurarea unei activitati economice nu se datoreaza de persoanele cu handicap grav sau accentuat si de persoanele incadrate in gradul I de invaliditate“. „O data cu intrarea in vigoare la 1 ianuarie 2007 a noului Cod Fiscal, gradul II de invaliditate nu mai beneficiaza de scutire de impozit, este platitor de taxe“, a precizat Eugen Calinoiu, directorul adjunct al Directiei de Impozite si Taxe. (D.G.)


Pentru mai multe detalii, sunteti asteptat la Casa de Pensii


Dumitru Mârsanu, pensionar din Craiova, ne-a trimis o sesizare rugându-ne sa ne interesam la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj despre dosarul dumnealui de pensionare. „Sunt pensionar la limita de vârsta din anul 1999. In urma recalcularii din anul 2005 nu am primit nimic in plus la pensie, dimpotriva, punctajul mi-a fost diminuat, la prima indexare pensia revenindu-mi la cea initiala. Am depus la Casa Judeteana de Pensii adeverinte salariale cu sporurile de noapte pe care nu le aveam trecute in carnetul de munca, iar in loc ca pensia sa mi se majoreze, mi-a fost diminuata cu doi lei“, a povestit pensionarul.


GdS:


Domnule Dumitru Mârsanu, in urma procesului de recalculare, punctajul rezultat a fost mai mic, de aceea pensia v-a fost mentinuta la aceeasi valoare. Pentru mai multe detalii, reprezentantii CJP Dolj va sfatuiesc sa veniti in una din zilele in care sunt tinute audiente, pentru a vi se arata concret, pe baza buletinului de calcul, detaliile pe care le solicitati si pentru care nu ati primit lamuriri. Din nefericire, in situatia dumneavoastra se afla mii de vârstnici, carora, desi au obtinut adeverintele salariale cu sporurile nementionate pe carnetul de munca, pensia le-a ramas la aceeasi valoare. (A.C.D)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS