12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEZ denunta politica „baietilor destepti“ de pe piata energiei

CEZ denunta politica „baietilor destepti“ de pe piata energiei

Grupul ceh CEZ acuza ca nu are acces la energia electrica ieftina de pe piata româneasca. CEZ achizitioneaza cea mai scumpa energie prin intermediari.


Ales Damm, directorul de vânzari si achizitii de energie electrica al CEZ România, a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca firma pe care o reprezinta nu are acces la energia ieftina produsa in tara noastra. Directorul a facut referire, voalat, la concurenta neloiala de pe piata energiei, unde câteva firme detin monopolul in ce priveste curentul ieftin. „Devine din ce in ce mai dificila achizitia de energie electrica, pentru ca in România piata angro nu este decât la inceputul liberalizarii. Volumele tranzactionate sunt foarte mici. Pentru ELECTRICA Oltenia, una dintre principalele probleme este ca nu am avut si nu avem acces la energia ieftina produsa in România de Hidroelectrica si Nuclearelectrica. Speram ca piata sa devina mai transparenta“, a afirmat Damm.


Profituri de 150 de miliarde de lei vechi


Potrivit acestuia, ELECTRICA Oltenia, unde pachetul majoritar de actiuni este detinut de grupul ceh CEZ, cumpara curent provenit de la Complexurile Energetice Rovinari si Turceni, insa nu direct de la producator, ci de la firmele intermediare. Oricum, energia produsa in termocentrale este cea mai scumpa, insa daca ea trece si pe la intermediari pretul poate deveni cu adevarat piperat. Ultimele verificari ale corpului de control al ministerului de resort au scos la iveala ca Rovinari si Turceni au livrat insemnate cantitati de energie electrica unor firme private la preturi mai mici cu 25% fata de cele practicate pe piata.


Ulterior, energia electrica a fost revânduta la preturi umflate, intermediarii obtinând profituri de circa 150 de miliarde de lei vechi. Dezvaluirea afacerii a creat un imens scandal. Intermediarii de pe piata energiei au fost si in centrul atentiei presedintelui Traian Basescu, cel care i-a numit „baietii destepti“. Potrivit informatiilor aparute in media, la ora actuala cele doua complexuri energetice au prelungit pentru acest an contractele bilaterale de furnizare a energiei electrice cu opt firme, majoritatea dintre ele fiind implicate in scandalul „energia“. La CE Turceni este vorba despre ENERGY HOLDING, BENY ALEX, EURO-PEC si GEVCO, iar la CE Rovinari – de ROMELECTRO, ENERGY HOLDING, ARELCO si ELECTRICA. Conducerile celor doua complexuri sustin ca energia este cumparata acum la pretul pietei. In trecut, majoritatea firmelor mentionate au fost acuzate ca achizitioneaza energie foarte ieftina de la cele doua termocentrale si o revând la preturi exorbitante.


Activitati separate


De pe 15 martie, activitatile de distributie – vânzare a energiei electrice vor fi separate, fiind efectuate prin doua entitati, CEZ Distributie si CEZ Vânzare. A doua entitate are doar 69 de salariati si se va ocupa atât cu vânzarea curentului catre clienti, cât si cu achizitia de energie electrica de pe piata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS